Съветът за сигурност на ООН се събира спешно заради Северна Корея

Александра Маркарян 29 август 2017 в 09:08 5832 9

Съветът за сигурност на ООН се събира днес на спешно заседание заради Северна Корея, съобщиха дипломатически източници, цитирани от "Франс прес" и БТА.

Това става по искане на Япония и САЩ, след като тази сутрин в 6 ч. и 6 минути страната изстреля ракета над Япония. Ракетата е прелетяла близо 2700 км на височина до 550 км и е паднала в Тихия океан. Японското министерство на отбраната смята, че става дума за ракета със среден обсег, вероятно "Хвасон-12". Тя може да достигне тихоокеанския остров Гуам, където има военни обекти на САЩ.

Южна Корея също реагира. След изстрелването на ракетата от КНДР бойни самолети на Сеул са извършили учение с хвърляне на бомби на армейски полигон.

Пентагонът обмисля възможността да разположи стратегически сили на Корейския полуостров, пише агенция Йонхап, като се позова на неназован източник от администрацията на южнокорейския президент.

След изстрелването Япония и САЩ се договориха да "увеличат натиска над Северна Корея", а преди спешно правителствено заседание японският премиер Шиндзо Абе заяви: "Ще направим всичко възможно, за да защитим хората".

Вероятно днешното спешно заседание на Съвета за сигурност означава по-строги санкции срещу Северна Корея. Съветът разполага с възможности да наложи такива на Пхенян. Петролният сектор например бе изключен от обсега на последните санкции, наложени през август, отбелязва АФП. Под въпрос остава прилагането на санкции, които целят да тласнат Северна Корея към масата за преговори по нейните оръжейни програми. Според експерти на ООН Пхенян продължава да заобикаля мерките, възпрепятстващи износа от КНДР на желязо, желязна руда и въглища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21061

8

рамбо

29.08 2017 в 18:07

Поредно заседание, поредна декларация и нови заплахи от САЩ и Южна Корея към Севера. Джуджето Ким пък се е нагледал на такива и явно не му дреме. На САЩ и Ко пък не им стиска, тъй като война срещу ядрена държава е живо самоубийство. С две думи : нищо ново. Да си вземем пуканки и да гледаме сеир е най-добре

8000

2

Tanyo Tanev

29.08 2017 в 11:18

Севера Корея явно готви изстрелване на астронавт , ако се съди по траекторията на ракетата достигнала височина 550 км в космоса :-) Браво !