Саудитска Арабия приключи антикорупционните разследвания, над 200 души бяха задържани

OFFNews 31 януари 2019 в 11:36 1328 0

Снимка Ройтерс

Саудитска Арабия е приключила антикорупционните разследвания срещу стотици магнати и бизнесмени, които започнаха през 2017 г., съобщава Би Би Си.

Повече от 100 млрд. долара в активи, включително имущество и парични средства са били възстановени от държавата, твърдят служители на Кралството.

Кампанията бе насочена срещу високопоставени принцове от саудитското кралско семейство, министри и ключови бизнесмени. Бяха задържани над 200 министри и бизнесмени, разследване започна и срещу принц Мохамед бин Салман. 

Прокуратурата не е свалила обвиненията срещу 56 души, а осем души са отказали да сключат споразумение и съдебното производство срещу тях продължава.

Прочистването на елита на Саудитска Арабия беше огромен шок за системата, казва редакторът на арабските въпроси на Би Би Си Себастиан Ашер.

Кралският принц сега трябва да се надява, че „прочистването“ ще убеди инвеститорите, че е безопасно да се вложат пари в Саудитска Арабия, коментира Ашер.

Вълната от арести през ноември 2017 г. изненада света и превърна хотел Ritz-Carlton в столицата Рияд в позлатен затвор за десетките саудитци, задържани при акцията.

Кралството определи задържанията като част от борбата срещу корупцията, докато, според някои наблюдатели, те бяха с цел консолидирането на властта на престолонаследника Мохамед бин Салман.

Обвиненията в насилие и информацията, че задържаните са били изнудвани да разменят част от активите си срещу своята свобода, разтърсиха пазара във време, в което Саудитска Арабия ускоряваше усилията си за привличане на чуждестранни инвестиции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови