Сътрудниците на Навални свързват смъртта му с предстояща размяна на опозиционера (допълнена)

Началникът на украинското разузнаване обаче потвърди, че критикът на Кремъл е починал от кръвен съсирек и смъртта му е естествена

OFFNews 26 февруари 2024 в 13:28 4232 3

Навални

Снимка БТА/АП

Алексей Навални

Сътрудниците на Алексей Навални свързват смъртта му с подготвяната размяна на опозиционера.

"Той трябваше да бъде разменен точно тези дни. Беше направено предложение на Путин", пише говорителката на политика Кира Ярмиш в X.

По-рано германското издание "Билд" написа, че САЩ, Русия и Германия са обсъждали размяната на Навални, като се твърди, че той "е щял да бъде освободен".

"В тях (в разговорите) са участвали Москва, Вашингтон и Берлин. Владимир Путин искаше руския агент Вадим Красиков, който е в германски затвор. Обсъждано е било, че в замяна Путин ще освободи Навални", пише изданието.

Сътрудничката на Навални Мария Певчих вече обяви в YouTube, че е обсъждано споразумение за размяна на Навални и двама американски граждани срещу офицера от ФСБ Вадим Красиков, който излежава доживотна присъда за убийство в Берлин. Руският президент Владимир Путин говори за този човек, без да го назовава по име, в интервю пред Тъкър Карлсън. Планът за размяната е бил подготвен от българския разследващ журналист Христо Грозев. Идеята била Красиков да бъде разменен срещу Алексей Навални и двама американски граждани.

"Вечерта на 15 февруари получих потвърждение, че преговорите се водят и са на финален етап. На 16 февруари Алексей беше убит", твърди Певчих.

Властите все още не са коментирали изявлението на сътрудниците на Алексей Навални за готвената размяна. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков днес отговаряше на въпроси на журналисти за полученото от майката тяло на Навални. Той отрече властите да са упражнявали натиск по този въпрос.

"Кремъл няма нищо общо с това. Съответно Кремъл не може да упражнява натиск. Това са абсолютно очевидни абсурдни изявления от страна на поддръжниците. Според мен на практика всички те са търсени по един или друг начин. Почти всички са в чужбина, така че техните изявления трябва да бъдат третирани по съответния начин", каза Песков.

На въпроса дали президентът Владимир Путин има нещо общо с предаването на тялото на роднините на деветия ден след смъртта на Навални в колонията, Песков отговори: "Не".

Междувременно началникът на украинското разузнаване Кирило Буданов съобщи, че Алексей Навални е починал от естествена смърт след запушване, причинено от тромб. 

"Вероятно ще ви разочаровам, но това, което знаем, е, че той наистина е починал от кръвен съсирек. И това е повече или по-малко потвърдена информация. Ще ви кажа следното - не получихме тази информация от интернет. Това беше естествена смърт", посочи Буданов, цитиран от Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10015

3

skirilova24

26.02 2024 в 15:21

Ако е естествена,защо путин награди с повишение директора на затвора...

400

2

демотиватор

26.02 2024 в 14:56

@781000 ти, разбира се, си напълно прав да се възмущаваш, че пазиме "писаното яйце", ама утре ако гепят некой от нашите (дано не стане...), то могат ни го върна с/у "яйцето", както ни внушават детайлите на новината- та нека си стои у пандиза немски на затворническа чорба... (ジ)

500

1

781000

26.02 2024 в 14:34

А ние ще пазим руския терорист като писано яйце в германския затвор, да не му нарушим с нещо правата. Ето затова оня мафиот от Масква ни се подиграва в очите.
 
X

Да помогнем на украинските деца!