Сателитни снимки разкриха: Путин е пратил още солдати на границата с Украйна

Проруските сепаратисти в Донецк и Луганск обявиха мобилизация. Очаквали властитe в Киев да ги нападнат

OFFNews 19 февруари 2022 в 10:53 6248 0

Американска компания за космически технологии съобщи за спътникови снимки, които показват военна активност на много места в Беларус, Крим и Западна Русия близо до украинската граница, предаде Ройтерс.

„Максар текнолъджис“, която следи струпването на войските от седмици, обяви, че снимките показват неотдавнашно пристигане на хеликоптери – транспортни и щурмови, в редица райони в близост до границата с Украйна. Те показвали и разполагане на допълнителни щурмови самолети, зенитни средства и дронове.

Компанията твърди, че има ново разполагане на най-малко 50 хеликоптера в Северозападен Беларус.

Новата хеликоптерна част и бойна група от танкове, бронирани машини на пехотата и оборудване за материално-техническо осигуряване са били разположени на летище около 16 километра от границата с Украйна.

Междувременно проруските сепаратистки лидери в Източна Украйна обявиха днес обща мобилизация на териториите по техен контрол, предаде Ройтерс.

Това стана ден след като наредиха евакуация на жени, деца и възрастни към Южна Русия, тъй като смятат, че има заплаха от конфликт.

Лидерът на самообявилата се Донецка народна република обяви, че е подписал указ за обща мобилизация на фона на растящи опасения за война в бившата съветска република.

„Призовавам моите съграждани от резерва да се явят във военните комисариати. Днес подписах указ за обща мобилизация“, заяви Денис Пушилин във видеообръщение, предаде АФП.

Народният съвет на ДНР утвърди провеждането на обща мобилизация на цялата територия на републиката, предаде ТАСС, цитирана от БНР. Документът е бил представен от Наталия Пшеничная, председател на комисията по етика, регламент и организация на работата на съвета.

„Във връзка с непосредствена заплаха от агресия срещу ДНР от въоръжените сили на Украйна постановявам да се обяви и проведе мобилизация на цялата територия на републиката, като се призоват гражданите, които са в запас. Правителството на ДНР ще финансира мероприятията по мобилизация“, каза Пшеничная, цитирана от ТАСС.

Леонид Пасечник, лидер на Луганската народна република, също подписа указ за обща мобилизация.

Властите на ДНР и ЛНР обявиха в петък планове за евакуация на около 700 000 души, заради опасения от атака на украинските правителствени сили. По-малко от 7000 са били изведени от ДНР до събота сутринта, съобщи местното министерство на извънредните ситуации.

Украинските военни обяви днес, че са констатирали 12 нарушения на примирието оп проруските бунтовници в Донбас сутринта след 66 в предишните 24 часа.

Сепаратистките власти също съобщиха, че украинските сили са обстрелвали няколко села в събота. Украйна отхвърля твърденията, че подготвя офанзива към отцепилите се Донецк и Луганск и отправи призив към света да заклейми руските провокации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!