САЩ знаели още след изборите, че Русия е дала материалите на демократите на "Уикилийкс"

ОFFNews 05 януари 2017 в 11:12 3800 5

Разузнавателните служби в САЩ след изборите през ноември са разполагали с доказателства, че Русия е предоставила на "Уикилийкс" хакнати материали от Националния комитет на Демократическата партия чрез трета страна, предава Ройтерс, позовавайки се на думите на трима американски представители. 

Месеци по-рано те достигнали до заключението, че руските разузнавателни служби са дирижирали хакерските атаки, но не били сигурни, че могат да докажат руската намеса в разпространението на информацията, навредила на кандидата на демократите Хилъри Клинтън. 

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж отрече секретната информация да е била получена от държава, но не отхвърли възможността сайтът да се е сдобил с нея от трети посредник. 

Самият президент Барак Обама понесе критика, че реакцията към хакерските атаки е отнела месеци. Според източниците на Ройтерс допълнителната информация за пълния мащаб на руската намеса е била получена след изборите, макар че още на 7 октомври службите са изразили увереността си, че именно Русия стои зад хакерските атаки. Последната информация е позволила на Обама да вземе решението за налагане на санкции срещу руските разузнавателни служби ФСБ и ГРУ, както и да нареди експулсирането на 35 руски дипломати от САЩ. 

Очаква се представители на американските разузнавателни служби да се срещнат с Барак Обама днес, а в петък с неговия наследник на поста Доналд Тръмп. Макар и да остава скептично настроен и да критикува твърденията на президента и разузнаването, милиардерът изяви желание да бъде информиран за подробностите по случая. 

Днес високопоставени служители от разузнаването ще изложат информацията и пред Конгреса. 

Припомняме, че според американските служби Русия се е намесила в ноемврийския президентски вот, за да навреди на Демократическата партия и кандидата й Хилъри Клинтън и по този начин да помогне на Доналд Тръмп да спечели.

 




Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

5

Red or Dead

05.01 2017 в 13:42

“““““““““.....По-важното е дали тази информация е вярна и правдива.....““““““

Нека за бунадясалите мисирки да направим уточнението.....

Питаш, и отговор не искаш;)

63994

2

Red or Dead

05.01 2017 в 11:42

Не виждам защо Господарите на бунадясалите мисирки имат притеснения от този факт, нали “...са честни..святи...почтени..носители на всички добрини във Вселената“......:))))))
Иначе очаквам да падне голяма “веселба“ след като почнат да се появяват в Уикито.....