САЩ вече и с концепция срещу влиянието на Кремъл по света

Вилдан Байрямова 06 юли 2019 в 16:12 3793 2

Марк Грийн

Снимка usaid.gov

Американската агенция за международно развитие /USAID/ представи своята „Концепция за противодействие на враждебното влияние на Кремъл“ на 5 юли пред представителите на Г-7 в Париж.

Документът е публикуван в сайта на агенцията. В него са посочени сферите, в които ще се фокусира тази инициатива: демократичните институции и законодателството, независимите средства за масова информация, енергийната и икономическата независимост. Подчертано е, че Русия се стреми да отслаби влиянието на САЩ по света и да отдели Вашингтон от партньорите му.

Концепцията бе представена в Париж от ръководителя на USAID Марк Грийн. Сред инструментите за влияние на Русия върху другите страни той посочи пропагандата чрез медиите и социалните мрежи, икономическите манипулации в енергийния сектор, както и финансовата подкрепа за прокремълските партии или за антидемократичните кандидати по избори.

„Документът е реакция на авторитарните предизвикателства, като повишава икономическата и демократичната устойчивост на целевите страни, и работи за намаляване на последствията от кремълската агресия спрямо редица институции“, заяви Марк Грийн.

Така USAID е готова да оказва помощ на партньорите си за намаляване на зависимостта им от руските енергийни източници, за увеличаване на стоковия износ на западните пазари, за нарастване на потенциала на местните средства за масова информация за предоставяне на независими информационни услуги, за поддържане на различните групи на гражданското общество.

Според Грийн „московският режим не е единственият авторитарен режим, който с агресивен маниер се стреми да разпространи своето идеологическо влияние извън собствените си граници“. „Колкото до Европа и Евразия, усилията на Кремъл в тази посока са очевидни. Поради липсата на други пътища за постигането на тази цел, Москва работи неуморно, като подрива икономическата либерализация, връща назад демократичното развитие и отслабва суверенитета на отделните държави“, смята ръководителят на агенцията.

Като пример за влиянието на Русия то посочи използването на пропагандистки платформи като Russia Today и Sputnik International. „Хиляди платени кремълски екипи наводняват платформите и търгуват със съдържания, предназначени за създаване на объркване, недоверие и цинизъм по отношение на демократичните и западните институции“, заяви Марк Грийн.

Според него Москва прилага и икономически манипулации, особено в енергийния сектор, като използва историческата зависимост на своите съседи от руския нефт и газ. „Тя култивира и финансово поддържа прокремълски политически партии или за избиране на антидемократични кандидати, или по-често просто с цел да добави неопределеност и объркване. USAID е готова да помогне на партньорите си за понижаване на зависимостта им от руските енерго-ресурси чрез разширяване на интеграцията със западните икономики. Концепцията предлага инструменти, които могат да помогнат на страните да създават по-представителни политически партии и групи“, посочи той.

Грийн допълни, че в отговор на усилията на Кремъл за саботиране на изборите в Украйна, агенцията е предоставила на избирателната комисия 2, 7 млн.долара за оборудване, за да подкрепи свободните и честни избори през тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

06.07 2019 в 17:47

Концепция ли? До сега на това му казваха просто цензура.