САЩ в очакване на нова COVID вълна, Китай затяга мерките

OFFNews 20 октомври 2022 в 08:35 1576 0

д-р Антъни Фаучи

Снимка БТА/АП

д-р Антъни Фаучи, директор на американския Национален институт по алергии и инфекциозни заболявания

Очаква се ново нарастване на COVID случаите в САЩ, прогнозира в интервю за CBS д-р Антъни Фаучи, директор на американския Национален институт по алергии и инфекциозни заболявания.

Експертът каза, че е наясно, че има „значителен проблем“ с настоящата вълна и заплахата в края на есента и началото на зимата. Той изрази притеснения, че съществуващи ваксини и лечения срещу COVID може да не са ефективни спрямо нови подварианти на вируса, но поясни, че двувалентната ваксина, която е на разположение от около месец, се справя много добре с доминиращия в момента вариант на вируса и неговите подварианти.

Също днес властите в Китай съобщиха за нови 18 случая в Пекин. С това броят на заразените за последните 10 дни достигна 197. Това е четири пъти повече от 49-те случая, регистрирани през предходния десетдневен период.

Столицата затяга противоепидемичните мерки. Градът засили обществените проверки и затвори някои жилищни комплекси след четирикратното увеличение на броя на случаите през последните седмици.

Въпреки че броят на случаите е много малък в сравнение с други държави, политиката на Китай за нулев ковид принуди столицата да засили превантивните мерки, предаде Ройтерс.

По-рано за настъпваща COVID вълна съобщиха и здравните власти в Италия. Само за денонощие смъртните случаи надхвърлиха 100. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!