САЩ в нова фаза в търговската война с Китай, ограничи вноса на чипове Huawei

OFFNews 15 май 2020 в 21:10 5295 0

Снимка Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)

Aмериканскияt търговски министър Уилбър Рос

Властите в САЩ въвеждат нови ограничения, които изискват от чуждестранни компании, използващи американски технологии или софтуер за производство на полупроводници, да получат специални лицензи за доставка на компютърни чипове от китайската телекомуникационна корпорация Huawei. Това съобщи Бюрото за промишленост и сигурност на Министерството на търговията на САЩ, което отговаря за контрола върху износа.

"Бюрото за промишленост и сигурност днес обяви планове за защита на националната сигурност на САЩ чрез ограничаване на способността на Huawei да използва технологията и софтуера на САЩ за проектиране и производство на полупроводници в чужбина", се казва в документа.

Според американския търговски министър Уилбър Рос промените са направени, за да се „предотврати използването на американската технология за враждебни действия, противоречащи на интересите на националната сигурност и външната политика на САЩ“. Според него Huawei и свързаните с него компании още преди това „са полагали усилия да подкопаят тези ограничения, свързани с националната сигурност“.

Министерството на търговията на САЩ подчертава, че новите правила позволяват завършването на доставката на полупроводници от Huawei в рамките на 120 дни. Тези продукти обаче от 15 май вече трябва да са в производство.

Акциите на Wallstreet паднаха при отварянето на борсата днес след слабите продажби на дребно в САЩ и действията срещу китайския телекомуникационен гигант Huawei, които ескалираха напрежението с Пекин.

Около 20 минути след отварянето Dow Jones възлизаше на 23,519.54, което е спад с 0,5%. Широко базираният S&P 500 спадна с 0,6% до 2,834.59, докато високотехнологичният Nasdaq се понижи с 0,9% до 8,864.95. Продажбите на дребно в САЩ паднаха с 16,4% през април, тъй като пандемията от коронавирус принуди бизнеса да затвори в най-голямата икономика в света, съобщи Министерството на търговията.

Спадът е най-големият регистриран в историята и много по-лош от очакваното, оформяйки куп все по-мрачни доклади, които показват шокова безработица, спад в индустриалното производство, слаби бизнес инвестиции и доверие на потребителите.

Китай се обяви днес за укрепване на сътрудничеството между Пекин и Вашингтон срещу коронавирусната пандемия, въпреки изявлението на американският президент Доналд Тръмп, че обмисля прекъсване на връзките с Китай, предаде ДПА.

Вчера президентът Доналд Тръмп каза, че не иска да говори с китайския президент Си Цзинпин на този етап и предупреди, че "може да прекъсни всякакви отношения" с Китай. Тръмп, който се опитва да обвини Китай, че е източник на коронавирусната пандемия, посочи, че е "силно разочарован" от Пекин за това, че не е успял да спре вируса в самото начало

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови