САЩ трупа бойна техника в Близкия изток

OFFNews 11 май 2019 в 12:28 2906 0

Съединените американски щати продължават да трупат бойна техника в Близкия изток.

На фона на напрежението с Иран САЩ изпращат бойния кораб-амфибия "Арлингтън" и батарея зенитни ракети "Пейтриът" там, съобщи Пентагонът, цитиран от БТА.

"САЩ не търсят конфликт с Иран, но ние сме готови да защитим американските сили и интереси в региона", се подчертава в съобщението.

Военнотранспортният кораб "Арлингтън" и "Пейтриът" ще се предислоцират в зоната на оперативна отговорност на Централното командване на САЩ - Сентком, която обхваща Близкия изток и Централна Азия, съгласно решение на и.д. министър на отбраната Патрик Шанахан.

Те ще се присъединят към ударната група на ВМС начело със самолетоносача "Ейбрахам Линкълн" и тактическата група бомбардировачи в Близкия изток като отговор на свидетелствата за повишена готовност от страна на Иран за провеждане на настъпателни операции срещу сили и интереси на САЩ в региона, се казва в съобщението на пресслужбата на Пентагона, цитирано от ТАСС. 

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо направи непланирано посещение в Багдад в четвъртък, посветено на заплахите срещу американски интереси от Иран, заради което отмени визитата си в Берлин, припомня ДПА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови