САЩ съветват Украйна да изчака с офанзивата

Според британското разузнаване Русия обмисля да изпрати на фронта малък брой от новите си бойни танкове Т-14 "Армата"

OFFNews 21 януари 2023 в 08:22 6660 19

украински войници

Снимка Фейсбук/Володимир Зеленски

До пристигането на поредната военна пратка и обучението за боравене с нея

Висши американски представители съветват Украйна да изчака с предприемането на ново голямо настъпление срещу руските сили, докато не пристигне поредната пратка американска военна техника и не приключи обучението на войските ѝ в боравенето с нея, заяви високопоставен правителствен представител от САЩ, цитиран от Ройтерс.

Представителят, който пожела анонимност, заяви пред малка група репортери, че Вашингтон остава твърдо на позиция, че засега няма да предоставя на Киев танкове "Ейбрамс", на фона на споровете с Германия около танковете "Леопард".

Всички разговори, които САЩ водят с Украйна относно възможна контраофанзива, са в контекста на гарантирането, че украинските сили ще отделят достатъчно време за обучаване как да използват новото въоръжение, което Вашингтон им предоставя, каза той.

Американските официални представители смятат, че всяко настъпление ще бъде по-успешно, ако украинските сили се възползват от обучението и значителния приток на нова военна техника.

В четвъртък САЩ обявиха, че ще изпратят на Украйна стотици бронирани машини, които да използва във войната. През последните дни в Киев беше и високопоставена американска делегация, която включваше заместник държавния секретар Уенди Шърман и заместник-съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Файнър.

Посланието на Вашингтон е било, че Украйна е изразходила значително количество ресурси за отбраната на град Бахмут и че въпреки това вероятността руските войски да изтласкат силите ѝ от това населено място остава твърде голяма, каза пред репортерите пожелалият анонимност правителствен представител.

Ако това стане, то няма да доведе до стратегически изменения на бойното поле, добави той.

Едно от съображенията по въпроса е, че Украйна продължава да влага прекалено много ресурси за отбраната на Бахмут, при положение че се готви за настъпление срещу руските войски, чрез което да се опита да ги изтласка от районите под техен контрол в Южна Украйна.

Затова американските представители се опитват да убедят Киев да промени приоритетите си в това отношение, заяви правителственият представител.

По думите му САЩ се опитват да убедят Украйна да промени подхода си във воденето на бойните действия и що се отнася до артилерията те съветват украинските военни да не се опитват да отговарят на всеки снаряд, изстрелян от руската артилерия, защото така Москва ще постигне надмощие, като постепенно изтощи украинския арсенал.

Именно затова новата военна помощ на Вашингтон включва бронирана техника, за да може Украйна да промени начина, по който води войната, каза правителственият представител.

Лошото зимно време затруднява бойните действия по фронтовите линии, но ако се застуди достатъчно и почвата замръзне, това ще открие възможност и за двете страни да започнат настъпление с бронирана техника, каза украинският областен управител на Луганск Сергий Гайдай.

Американският правителствен представител потвърди, че САЩ не искат засега да пращат на Украйна танковете "Ейбрамс", защото са скъпи и трудни за поддръжка.

Вчера германският министър на отбраната Борис Писториус отрече Берлин едностранно да блокира предоставянето на танкове "Леопард" на Киев, но добави, че правителството е готово да ги изпрати, ако има консенсус между съюзниците.

Според британското разузнаване Русия обмисля да изпрати малък брой от новите си бойни танкове Т-14 "Армата" в Украйна. Досега не е съобщено за използването на бойното поле на тези бойни машини, чието разработване започна през 2009 г., съобщават британските медии.

В обобщение на военното разузнаване, публикувано от министерството на отбраната на Великобритания, се казва, че през декември в Южна Русия са били забелязани танкове Т-14 в район, от който обикновено се изпраща техника за бойните действия в Украйна.

Проправителствените руски медии твърдят, че Т-14 се подготвят за разполагане, но не е ясно дали Русия е предислоцирала този тип бойни машини в Украйна, се казва в доклада, предаде Би Би Си.

Британското разузнаване смята, че прехвърлянето на "Армата" ще бъде извършено главно с пропагандна цел, а оборудването няма да се използва активно в бойни действия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

19

alfakentavur

22.01 2023 в 05:13

А ти пита ли твоята кой полк неграмотни рашистки орки кой е твоят тейко? И дали са били под или над един промил, когато си заченат?

2550

17

alfakentavur

21.01 2023 в 19:53

Пак те хванала неврастенията и пишеш неграмотно.
Имената на звезди и съзвездия не се пишат в кавички, но не само това са ти грешките.
Ти май си изпосталял от глад, че вече не стигат копейките.
Днес колко пацула на Мутрафонова улови с език?

2550

15

alfakentavur

21.01 2023 в 18:05

Рашистката подлога евро-то пак е на ниво втори клас.

810

14

Най важно сега е Украйна да победи.А победи ли Украйна, побеждава правото над силата, справедливостта над неправдата, цивилизацията над диващината..Путлер Капут, руски подлоги!

22548

11

dolivo

21.01 2023 в 14:10

Барми, ти остави капитализма и кой колко спечелил, не разбираш как се доставят резултати.

2051

10

Propaganda

21.01 2023 в 13:52

Хехехехехееее, преди Ейбрамските, явно ще са Арми в славните военни сили на Украйна.

Каквото-такова :) Все ще пуца

Важното е расски псета да се тепат и Европа да бъде подсигурена!
 
X

Да помогнем на украинските деца!