САЩ санкционираха шефа на сръбското разузнаване. Вучич: И срещу мен имаше санкции, хич не ме е грижа

OFFNews 12 юли 2023 в 12:28 3133 2

Вулин

Снимка БТА/АП

Александър Вулин

Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви, че Вашингтон е наложил санкции на директора на Агенцията за сигурност и информация (БИА) Александър Вулин заради връзките му с Русия, а не заради обвиненията в корупция, съобщи вестник "Новости", цитиран от БТА.

САЩ наложиха вчера санкции на Александър Вулин, като го обвиниха в участие в незаконни доставки на оръжие, трафик на наркотици и злоупотреба със служебното положение.

"Въпросът ми е как така има санкции срещу Вулин, а няма санкции срещу (косовския министър на вътрешните работи Джелял) Свечля? Няма, разбира се, няма и да има (...) През 90-те години срещу мен бяха въведени санкции и хич не ме беше грижа, защото нито американците, нито руснаците водят моята политика. Политиката, която водя, трябва да е добра за Сърбия и сръбския народ" каза Вучич.

"Кокаин бе намерен не в джоба на Вулин, а в Белия дом. Смятам, че е много важно, че е страшно важно да се извърши разследване. Утре ще говоря подробно за всичко това. За неговата позиция и за позицията на сръбската държава", каза Вучич в отговор на журналистически въпроси, цитиран от Танюг.

Сърбия е кандидат за членство в Европейския съюз, но поддържа приятелски отношения с Москва.

Вулин, който е открито проруски настроен, беше назначен за директор на разузнавателната служба БИА миналата година.

Преди това той беше министър на отбраната, а след това на вътрешните работи на Сърбия. В това качество той посети Москва миналия август. Тогава Вулин каза на руския външен министър Сергей Лавров, че "Сърбия е единствената държава в Европа, която не е въвела санкции и не е била част от антируската истерия".

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър каза, че САЩ "ще продължат да държат отговорни тези, които поддържат своя политически дневен ред и лична изгода за сметка на мира и стабилността на Западните Балкани и насърчават злонамерените дейности на Русия в Сърбия и региона", допълва Асошиейтед прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2994

2

Гражданин

12.07 2023 в 16:58

Е що ще го е грижа? Глистът грижа ли го е за движението на планетите? Кой изобщо по света знае кой е Вучич?

-529

1

6екеr4о

12.07 2023 в 14:37

То да беше само тоя мизерник, щом се стигна да там - бивш германски канцлер официално да почне работа за "Газпром", винаги е имало продажни г@зове...
 
X

Да помогнем на украинските деца!