САЩ санкционираха руснаци по Магнитски и обещаха нова военна помощ за Украйна

Санкционираните са участвали в преследването на руския опозиционер Владимир Кара-Мурза

OFFNews 03 март 2023 в 21:09 3159 2

Владимир Кара-Мурза

Снимка БТА/АП

Владимир Кара-Мурза, руски опозиционен политик

Съединените щати наложиха днес санкции на шестима руснаци, които според Вашингтон са участвали в ареста, наказателното преследване и нарушения на правата на руския опозиционен политик Владимир Кара-Мурза, предаде Ройтерс. Той беше арестуван миналата година, след като се обяви против войната в Украйна.

Министерството на финансите на САЩ съобщи, че санкциите са насочени срещу Елена Анатолиевна Ленская, Андрей Андреевич Задачин и Данила Юриевич Михеев и са наложени в съответствие със закона "Магнитски" заради сериозни нарушения на човешките права.

Американският Държавен департамент наложи също визови ограничения срещу Ленская и Задачин, лишавайки тях и членовете на техните семейства от възможността да влизат на територията на САЩ.

Със същото решение американският Държавен департамент наложи санкции още на руският заместник-министър на правосъдието Олег Михайлович Свириденко, на Диана Игоревна Мишченко, която е съдийката, постановила ареста на Кара-Мурза, и на Иля Павлович Козлов - съдията, който е отклонил обжалването на постановлението за арест на руския опозиционен лидер.

Кара-Мурза има британско и руско гражданство и е бил един от хората, носели ковчега на погребението на покойния американски сенатор Джон Маккейн през 2018 година. Той е бил близък сътрудник на опозиционния лидер Борис Немцов, който беше застрелян в центъра на Москва през 2015 г.

На два пъти, през 2015 г. и 2017 г., Кара-Мурза се разболява внезапно, като твърди, че е отровен от руските служби за сигурност. И в двата случая изпада в кома, след което се възстановява, а Москва отрича да е замесена.

Кара-Мурза е арестуван от руската полиция през април и е обявен за "чуждестранен агент". В момента той е задържан по подозрение в разпространяване на невярна информация за въоръжените сили съгласно нови закони, приети осем дни след началото на инвазията в Украйна на 24 февруари.

Кара-Мурза е настоявал САЩ, Канада, Европейският съюз и Великобритания да използват санкции от типа "Магнитски", за да се противопоставят на нарушителите на човешките права и корумпираните лица в Русия, заявиха от министерството на финансите на САЩ.

Също днес САЩ обявиха днес пореден пакет военна помощ за Украйна на стойност 400 млн. долара, включващ боеприпаси и друго военно оборудване, предаде Ройтерс.

Пакетът ще бъде попълнен посредством специалните правомощия на американския президент Джо Байдън да отпуска военно оборудване от запасите на американските въоръжени сили без да иска одобрение от Конгреса при извънредни обстоятелства, съобщи държавният секретар Антъни Блинкън при обявяването на помощта.

"Този пакет военна помощ ще включва още боеприпаси за предоставените от САЩ реактивни системи за залпов огън "ХАЙМАРС" и гаубици, които Украйна използва толкова ефективно, за да се отбранява, както и боеприпаси за бойни машини на пехотата "Брадли", понтонни мостове, други боеприпаси и оборудване, както и поддръжка, обучение и подкрепа", посочи Блинкън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8053

2

DARTH VADER

03.03 2023 в 23:28

И арести на доста политици и бизнесмени у нас...

Няма нужда от имена...всички сме наясно;)

8053

1

DARTH VADER

03.03 2023 в 23:27

Сигурно има някакъв пряк смисъл от закона Магнитски,нищо че аз не го виждам...

В момента Ф-16 биха помогнали доста по-добре на украинците..
 
X

Да помогнем на украинските деца!