САЩ с нови санкции срещу Северен поток 2, малко преди да бъде завършен

Според канцлера на Германия Ангела Меркeл това не е руско-германски проект, а общоевропейски проект

OFFNews 20 август 2021 в 21:03 2914 3

Снимка Getty images

Съединените щати налагат нови санкции срещу проекта "Северен поток 2", съобщи държавният секретар Антъни Блинкън. Това е факт едва месец, след като Вашингтон се договори с Германия да не пречи на довършването на газопровода от Русия през Балтийско море.

Санкциите са насочени срещу руски кораб и две руски физически лица, участващи в изграждането на "Северен поток 2", допълни Блинкън. Новите наказателни мерки увеличават общия брой на санкционираните във връзка с газопровода до 7 души и 16 плавателни съда. По-рано днес президентът Джо Байдън издаде наредба, позволяваща санкционирането на компании, заети в изграждането на руски експортни газопроводи.

"Докладвам, че съм издал изпълнителна заповед, за да предприема допълнителни стъпки по отношение на някои руски тръбопроводи за износ на енергия с оглед на необичайната и извънредна заплаха за националната сигурност, външната политика и икономиката на Съединените щати, породени от конкретни вредни чужди дейности на правителството на Руската федерация", написа Байдън в писмото си до председателя на Камарата на представителите.

Същевременно президентът на Русия Владимир Путин обяви днес, че остават само 15 километра (9,3 мили), за да бъде завършен подводния газопровод "Северен поток-2" от Русия до Германия, предаде Ройтерс. Русия планира да изпълни изцяло задълженията за за транзита на газ през Украйна, каза още Путин на пресконференцията след разговорите си с германския канцлер Ангела Меркел в Москва.  Той добави, че Москва е готова да удължи споразумението за транзита с Украйна и след 2024 година, но е нужно да бъдат изяснени повече подробности.

Германия чувства отговорността си за това Украйна да запази ролята си на транзитна страна за руския газ и след 2024 година, когато изтича действащият договор, заяви днес Меркел на срещата с Путин. Според канцлера на Германия "Северен поток-2" не е руско-германски проект, а общоевропейски. Меркел добави, че е говорила с руските лидери, включително и за постигнатите със САЩ договорености по темата.

Руският газопровод "Северен поток-2" е политически проект, нарушава правилата на ЕС, не може да работи с търговска цел и трябва да бъде спрян, заяви обаче пред Ройтерс шефът на украинската енергийна компания Нафтогаз Юрий Витренко.

Отделно от това, американското финансово министерство въведе санкции, които се прилагат в координация с Обединеното кралство, срещу деветима руснаци и два руски научни центъра, отговорни за отравянето на опозиционния активист Алексей Навални и заети в руската програма за химически оръжия.

"Нашите действия днес изпращат ясен сигнал, че няма да има безнаказаност за използването на химически оръжия, включително за отделните лица и организации. Всяко използване на химическо оръжие е неприемливо и противоречи на международните норми. Съединените щати призовават Русия да спазва задълженията си по Конвенцията за химическите оръжия “, се казва в изявлението на Държавния департамент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

21.08 2021 в 19:01

А бе, ведро нахлуззено на бика отдолу, малко ли ти е да връткат тебе?

8053

1

DARTH VADER

20.08 2021 в 22:21

ЕЙ ТОВА Е НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО В ПОСЛЕДНИТЕ ДНИ
ГОСПОЖАТА ОТИДЕ НА КРАК ЗА ДА КАЖЕ НА ГОСПОДИНА,ЧЕ СА ГО ВРЪТНАЛИ ЛЕКИЧКО...
ЩАТИТЕ И ЕВРОСЪЮЗА
ГЕОПОЛИТИЧЕСКИЯТ КОЛОС ДАЖЕ СЪОБЩАВА,ЧЕ МОЖЕ УКРАИНЦИТЕ ДА ОСТАНАТ В ИГРАТА И СЛЕД 2024
ТОВА МИ ХАРЕСА МНОГО...
15 ДНИ ПРЕДИ РЯЗАНЕТО НА ЛЕНТАТА
СЕГА ВСИЧКИ КОИТО ОЩЕ СЪНУВАТ СССР,МОГАТ ДА СЕ СЪБУДЯТ
БРАВО НА ТЕЗИ КОИТО СЪЧИНИХА ТАЗИ ПИЕСА,С НЕОЧАКВАН КРАЙ
 
X

Подкастът на OFFNews