САЩ пуска към Украйна първия транш от общо $6,2 млрд., осигурени след открита счетоводна грешка

OFFNews 08 август 2023 в 09:25 6616 0

Снимка Генерален щаб на ВСУ

Администрацията на президента Джо Байдън ще обяви още във вторник нов пакет с оръжейна помощ за Киев на стойност, съобщи Ройтерс с позоваване на американски официални лица. С това започва разпределянето за Украйна на помощ за 6,2 милиарда долара, осигурени в резултат на открита счетоводна грешка на Пентагона.

През май военното ведомство във Вашингтон обяви, че погрешно е определило завишена стойност на американските оръжия, изпратени на Киев, в резултат на погрешни счетоводни калкулации, в които не е била предвидена амортизираната стойност на оръжието и боеприпасите, дадени на Украйна.

Киев се нуждае от оръжия, които могат да бъдат доставени от запасите на САЩ за няколко дни или седмици, за да може да продължи борбата си за отблъскване на инвазията на Русия – сега откритата счетоводната грешка работи в полза на Киев, защото може да бъде изпратено повече оборудване.

Задействането на тези открити след установяване на грешката средства средства е важно, тъй като те представляват последните от одобрените преди това от Конгреса за президентския орган за усвояване на средства PDA 25,5 милиарда долара.

Очаква се пакетът да включва оборудване за разчистване на мини, противотанкови оръжия TOW и AT4, оръжия и боеприпаси, произведени от Lockheed Martin Corp прехващачи за противовъздушна отбрана за системата Patriot, система с многократно изстрелване (GMLRS), както и противотанкови ракети Javelin произведени от съвместно предприятие на Lockheed и RTX Corp.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!