САЩ продължават да са най-голямото огнище на COVID-19

OFFNews 10 април 2020 в 00:29 3234 0

САЩ поставиха рекорд с най-много заболели от коронавирус COVID-19 в изминалото денонощия в света - 21 785. Те са и на първо място в света и по заболели с 456 712 диагностицирани случаи. При положение, че всички с позитивен тест в света са 1 584 490, според данните в worldometers.info, към момента в Америка са близо една трета от всички заболели. Смъртните случаи за деня там са над 6 250, което също е рекорд. До края на 9 април починалите са над 16 230.

Най-поразеният щат е Ню Йорк, там починалите от коронавирус са около 800. "Кривата обаче се стабилизира, като броят на приетите в болница е 200, което е най-малкият брой хоспитализирани, откакто този кошмар започна", видя оптимизъм губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо.

Италия все още е страната с най-много смъртни случаи - 18 279.

Въпреки, че за ден там има 4 204 нови заразени и 610 смъртни случая, кривата на заразените и починалите намалява от 26 март насам.

Броят на починалите от коронавирус лекари в Италия е вече над сто, предаде ДПА, като се позова на италианската Федерация на лекарите, хирурзите и лекарите по дентална медицина. Италия въведе карантина на 10 март, като срокът на действащите ограничения е до 13 април, но се очаква, че правителството ще удължи мерките поне с още две седмици. "Ако учените дадат съгласието си, можем да започнем да смекчаваме част от мерките към края на месеца", заяви в интервю за ДПА италианският външен министър Луиджи Ди Майо.б Италианският премиер Джузепе Конте се обърна днес към синдикатите, като заяви, че правителството все още не мисли за възможно възобновяването на работата във фабриките, затворени заради епидемията от коронавируса, предаде Ройтерс.

Франция е на второ място по починали в света за деня - 1,341.

Заразените там са 117 749, а новите случаи за деня - 4 799. Починалите до сега са 12 210. Френското президентство вече обяви, че карантината, която бе удължена веднъж до 15 април, ще продължи и след тази дата.
Президентството заяви вчера, че Макрон, преди обръщението си в понеделник, ще се консултира с голям брой френски, европейски и международни, държавни и частни, действащи лица, за да подготви решенията, които ще обяви.

Испания на второ място по брой заразени 152 446.

Новите случаи там са 4 226, починалите до сега са 15 238, а само за деня - 446. Конгресът на депутатите (долната камара на парламента) на Испания одобри днес искането на правителството за продължаване на извънредното положение до 26 април. Заседанието се състоя в практически празна зала - над 300 депутати гласуваха дистанционно. След всяко изказване на присъстващите депутати се извършваше дезинфекция на трибуната.

Великобритания е трета в света по брои регистрирани смъртни случая за деня- 881 с което общият брой на починалите от вируса в страната достигна 7978. Заразените с коронавирус във Великобритания, която е една от най-тежко засегнатите от вируса европейски държави, е 65 077, съобщи официално външният министър Доминик Рааб, който замества премиера Борис Джонсън. Той е с коронавирус и днес бе изведен от интензивното отделение.

Външният министър призова още веднъж британците да спазват наложената карантина, която ще бъде удължена и след изтичането на първоначалния й срок от три седмици. Рааб заяви, че във Великобритания епидемията от коронавирус все още не е достигнала пика си и че е прекалено рано карантината да бъде отменена, предаде Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови