САЩ призоваха размириците в Черна гора да спрат

OFFNews 05 септември 2021 в 14:40 2862 0

Американското правителство призова всички страни за "незабавна деескалация на ситуацията" във връзка с протестите по повод церемония днес в Цетине за ръкополагането на новия предстоятел на Сръбската православна църква в Черна гора, предаде Асошиейтед прес, като се позовава на съобщение на американското посолство в Подгорица.

Религиозната свобода и свободата на словото, вкючително мирното събиране, трябва да се спазват, се казва в съобщението. Ние призоваваме гражданите да не изливат гнева си върху полицаите, когато те се опитват да запазят обществения ред.

В града инцидентите между граждани и силите на реда продължават

Черногорската полиция за борба с безредиците използва сълзотворен газ срещу протестиращи, които стреляха във въздуха и хвърляха бутилки и камъни рано днес в Черна гора преди и по време на церемонията по ръкополагането на новия предстоятел на Сръбската православна църква в Черна гора, митрополит Йоаникий.

Междувременно сръбският президент Александър Вучич, който е обвиняван от опозицията в Черна гора в намеса във вътрешните работи на страната заедно с Русия, поздрави новия предстоятел на Сръбската православна църква в Черна гора - митрополит Йоаникий, по повод ръкополагането му днес, съобщава Асошиейтед прес.

Вучич похвали черногорското правителство за това, че церемонията се е състояла въпреки стълкновенията. Вучич е посочил пред ТВ Първа в Белград, че Сърбия няма "аспирации" към Черна гора, а "само най-близки и най-добри отношения".

Черногорската полиция за борба с безредиците използва сълзотворен газ срещу протестиращи, които стреляха във въздуха и хвърляха бутилки и камъни рано днес в Черна гора преди и по време на ръкополагането на новия предстоятел на Сръбската православна църква в Черна гора.

Церемонията, организирана днес в манастира в Цетине - старата столица на Черна гора, разгневи противници на Сръбската православна църква в страната, отбелязва агенцията, като припомня, че Черна гора обяви независимостта си от Сърбия през 2006 г.

Полицията и медии съобщиха, че най-малко седем полицаи и няколко протестиращи са били ранени при стълкновенията, а най-малко 14 души са били задържани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови