Напрежение в Черна гора преди ръкополагането на новия митрополит на сръбската православна църква

OFFNews 04 септември 2021 в 21:14 4268 0

Снимка Wikimedia commons CC ASA 3.0 Unported

Манастирът в Цетине

Няколко хиляди протестиращи използваха гуми, камъни и автомобили, за да за да блокират пътищата, водещи към град Цетине в югозападна Черна гора. Протестите са срещу церемонията по ръкополагане на новия висш предстоятел на Сръбската православна църква в Черна гора в неделя, предадоха световните агенции. 

Черна гора остава дълбоко разделена относно връзките си със Сърбия, като някои се застъпват за по-тесни връзки с Белград, а други се противопоставят на всеки просръбски съюз.

Страната напусна съюза си със Сърбия през 2006 г., но църквата й няма автономия и остава под ръководството на Сръбската православна църква. В страната паралелно действа и непризнатата канонично Черногорска православна църква. Манастирът Цетине се смята за люлка на черногорската нация и нейната борба за независимост.

Хиляди протестираха през август с искане ръкополагането да се състои на друго място. Църквата отказа да промени плановете си.

Противниците на ръкополагането на Йоаникий II за митрополит на Черна гора и архиепископ на Цетине, пробиха полицейските барикади и поеха контрола над пътищата, водещи към града.

Полицията използва сълзотворен газ, но това не успя да разпръсне протестиращите, които казаха, че ще държат барикадите и през нощта.

Протестиращите свалиха ограда, която полицията беше поставила около манастира в Цетине, където се очаква да се извърши ръкополагането в неделя сутринта.

В столицата Подгорица, за разлика от това, хиляди се събраха, за да поздравят сръбския патриарх, пристигнал в събота следобед. Никой от служителите на църквата не говори за възможността да се измести датата или мястото на церемонията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови