САЩ призоваха да спрат военните действия между Армения и Азербайджан, сражения от снощи

OFFNews 13 септември 2022 в 09:07 3553 1

Антъни Блинкен

Снимка Архив

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен

Съединените щати са дълбоко обезпокоени от съобщенията за нападения по границата между Армения и Азербайджан и призовават за незабавно прекратяване на военните действия, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от Ройтерс.

"Както отдавна дадохме ясно да се разбере, конфликтът не може да има военно решение", се казва в изявлението на Блинкен. "Настояваме за незабавно прекратяване на каквито и да било военни действия", пише още в изявлението.

Междувременно пресслужбата на арменското министерство на отбраната съобщи, че ситуацията на арменско-азербайджанската граница остава напрегната и там се водят позиционни сражения. 

Рано сутринта на 13 септември азербайджанските сили се опитват да настъпят едновременно в няколко посоки по армено-азербайджанската граница, съобщава ARMENPRESS. Азербайджан твърди обратното - че арменски сили извършват провокации.

Говорителят на арменското министерство на отбраната Арам Торосян публикува видеозапис, на който се вижда как азербайджанските войски нарушават границата и се приближават до арменските позиции и след като се сблъскват с тях се оттеглят, но дават жертви. Към 8 ч продължават позиционните боеве в някои части по армено-азебрайджанската граница. Азербайджанските сили не прекратяват опитите си за настъпление, заяви на брифинг Торосян.

"Противникът продължава да използва артилерия, минохвъргачки, безпилотни летателни апарати и оръжия с голям калибър по посока Варденис, Сотк, Артаниш, Ишханасар, Горис и Капан, като нанася удари както по военната, така и по гражданската инфраструктура", добави той.

Военните аташета от дипломатическия корпус са били информирани за ситуацията от Армения, която е подчертала, че азербайджанското военно-политическо ръководство носи цялата отговорност за развитието на събитията.

Сраженията между Азербайджан и Армения в региона Нагорни Карабах в Южен Кавказ снощи отново се разгоряха. Според съобщения в руските новинарски агенции, които се позовават на арменското министерство на отбраната, азербайджанските войски са атакували арменски позиции на три места с артилерия и едрокалибрени оръжия.

Междувременно азербайджанското министерство на отбраната в Баку заяви, че боевете са били предизвикани от мащабен арменски опит за саботаж. 

От канцеларията на премиера на Армения Никол Пашинян съобщиха, че той е обсъдил влошаването на обстановката на арменско-азербайджанската граница в телефонни разговори с президента на Русия Владимир Путин и с президента на Франция Еманюел Макрон. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8053

1

DARTH VADER

13.09 2022 в 09:41

СЕГА ПО СИЛАТА НА ДОГОВОРА МЕЖДУ РФ И АРМЕНСКАТА ССР,РУСКИТЕ ВОЙСКИ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИТЕКАТ НА ПОМОЩ...НО СА МАЛКО АНГАЖИРАНИ С ПРЕГРУПИРАНЕ И МОЖЕ БИ ЩЕ СЕ ЗАБАВЯТ МАЛКО...