Ескалация и риск от военен конфликт в Нагорни Карабах

OFFNews 03 август 2022 в 21:33 6264 1

Лачин през 2020 г.

Снимка Getty Images

Лачин през 2020 г.

Властите в Азербайджан днес обявиха, че са поели контрола над няколко позиции и са разрушили арменски мишени в Нагорни Карабах.

Агенция Франс прес отбелязва, че това е ескалация, която съживява риска от война в този планински анклав.

В ескалацията днес загинаха трима души - най-малко двама арменски бойци и един азербайджански войник са убити при сблъсъци в Нагорни Карабах, който стана сцена на пълномащабна война между Баку и Ереван през 2020 г.

"Установен е контрол върху няколко важни височини, сред които и хълмове", се казва в изявление на министерството на отбраната на Азербайджан. В него се добавя, че азербайджанските сили са напът да укрепят тези позиции.

Русия обвини Азербайджан, че е нарушил прекратяването на огъня в оспорвания анклав и допълни, че руски мироподдържащи военни, разположени там, се опитват да стабилизират ситуацията.

"В зоната на Сарибаба режимът на прекратяване на огъня бе нарушен от въоръжените сили на Азербайджан", заяви руското министерство на отбраната.

Ситуацията в Нагорни Карабах се изостри от края на юли тази година. Престрелките между азербайджанската армия и арменските сили водят до жертви сред военните, отбелязва и руската редакция на Би Би Си.

В непризнатата република Нагорни Карабах вече е обявена частична мобилизация. Азербайджан иска да контролира град Лачин, през който минава единственият път от Армения за Карабах.

Армения изглежда е готова за това: преди дни секретарят на арменския Съвет за сигурност заяви, че арменските военни ще напуснат Карабах до септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови