САЩ прехвърлят в Европа модернизирана версия на основната си атомна бомба B61-12

OFFNews 27 октомври 2022 в 14:52 4926 6

Старата B61

Снимка Sanal Savunma

Съединените щати и сега разполагат със старите В61 в Европа, най-малко две дузини от тях се намират в базата Инджирлик в Турция.

Съединените американски щати са ускорили плановете си за съхранение на модернизирани ядрени оръжия в Европа и още през декември ще доставят на стария континент модернизирана версия на основната си атомна бомба B61-12. Новината съобщи пред репортери държавният секретар по отбраната на САЩ Лойд Остин.

Според „Политико“, което цитира двама души, запознати с проблема, става въпрос за по-точна версия на основната ядрена бомба, която ще бъде доставена в базите на НАТО в Европа.

Пристигането на модернизирана гравитационна бомба B61-12, първоначално планирано за следващата пролет, сега е изтеглено през декември, са казали американски представители на съюзниците си от НАТО по време на среща при закрити врата в Брюксел този месец.

Ходът, който включва замяна на по-стари оръжия с по-нова версия в различни бази за съхранение в Европа за потенциална употреба от американски и съюзнически бомбардировачи и изтребители, идва на фона на повишено напрежение около заплахите на Русия да използва ядрено оръжие в Украйна и нарастващи опасения, че Западът трябва да направи нещо повече, за да възпре Москва да пресече тази линия.

Надграждането на програмата B61 е вече е било обсъждано открито в бюджетни документи и публични изявления от години, а представители на Пентагона казаха, че подобренията са необходими, за да се гарантира, че запасите са модернизирани и безопасни.

Потърсен за коментар, говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър е отговорил по мейла на „Политико“, че „въпреки че няма да обсъждаме подробности за нашия ядрен арсенал, модернизацията на американските ядрени оръжия B61 е в ход от години и планове за безопасна и отговорна замяна на по-стари оръжия с модернизирани B61-12 версии е част от отдавна планирани усилия за модернизация. То по никакъв начин не е свързано с текущите събития в Украйна и не е било ускорено по никакъв начин“.

Времето на пристигане на B61-12 е изненада за някои дългогодишни наблюдатели, които се опасяват, че това може допълнително да разпали и без това опасната ситуация в Европа. Съобщението на срещата в Брюксел е дошло дни преди НАТО да започне годишното си ядрено учение, известно като Steadfast Noon. Двуседмичното учение приключва в неделя и включва около 70 самолета. В сряда Русия също проведе ядрено учение, което Москва описа като симулиране на „мащабен ядрен удар“ в отговор на ядрена атака срещу Русия.

Посланието с изпращането на първите бомби през декември може да е насочено повече към европейските съюзници, които се чувстват особено уязвими за Москва, отколкото към Кремъл.

„Моето предположение е, че е насочено повече към НАТО, отколкото към Русия“, каза Том Колина, директор по политиката във фонда Plowshares. „Вече има B61. Руснаците го знаят. Те (старите В61, б. р.) работят добре. Новите ще са по-нови, но всъщност не е кой знае каква разлика. Това може да е начин да се предаде увереност на съюзниците в момент, в когато се чувстват особено застрашени от Русия“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

4

Джендо Джедев

27.10 2022 в 17:33

"Многоходовката" на великия стратег. :D

2070

3

НЕМА ТАКЪФ

27.10 2022 в 17:06

И К"ВО ПРАВИМ СЕГА ? СВЕТЪТ СЛОЖИ ЕДНА ГОЛЯМА МИШЕНА НА ГЛАВАТА НА путин !

2923

2

Cornucopia

27.10 2022 в 15:05

Евалата путине тъпак безподобен. Какво постигна дотук бе джудже смотано? Украинците ви намразиха за поколения напред, Финландия и Швеция до една година ще са пълноправни в НАТО, американците позиционират нови оръжия в Европа, кое по-точно от тези неща се опита да предотвратиш, нападайки Украйна ?

Единствено Румен Радев ти остана и олигофреничната ганьовска пасмина в БГ.

625

1

1215

27.10 2022 в 14:58

Пешо винкела да не е започнал да се окопава вече?


 
X

Да помогнем на украинските деца!