САЩ предлагат на Г-7 да проучи начини за конфискуване на руски активи на стойност 300 млрд. долара

OFFNews 28 декември 2023 в 09:19 3290 2

Г-7

САЩ са предложили работни групи от страните от Г-7 да проучат начини за конфискуване на замразени руски активи на стойност 300 милиарда долара, съобщи британското издание "Файненшъл таймс", цитирано от БТА.

Според доклада САЩ, подкрепени от Великобритания, Япония и Канада, са предложили да се пристъпи към подготвителна работа, така че да се приготвят варианти, които лидерите на Г-7 да разгледат на евентуална среща около 24 февруари. Съюзниците бързат да договорят план преди втората годишнина от пълномащабното руско нахлуване в Украйна, отбелязва изданието.

Въпреки че не са взети никакви решения и въпросът продължава да бъде горещо обсъждан в европейските столици, ускоряването на работата по конфискуването на активите на Москва в полза на Украйна подчертава нарастващото му значение за Запада. Според информирани за разговорите източници темата е била обсъждана този месец както от финансовите министри на Г-7, така и от техните заместници, като са били засегнати въпросите как да се разработи такава политика и да се оценят свързаните с нея рискове. Трите работни групи, предложени от Вашингтон, ще проучат правните въпроси около конфискацията, метода за прилагане на такава политика и намаляване на рисковете, както и вариантите за най-добро насочване на подкрепата към Украйна.

Германия, Франция, Италия и ЕС са изразили известни резерви и са подчертали необходимостта от внимателна оценка на законността на конфискацията на активите на Москва, преди да бъдат взети решения. Няколко европейски министри подчертаха необходимостта от запазване на високо ниво на секретност на работата. В западните столици се разглеждат различни варианти, вариращи от директно конфискуване и изразходване на активите на Руската централна банка до използване на приходите от замразените активи или използването им като обезпечение за заеми.

Досега ЕС се въздържа от конфискация на самите руски активи, а вместо това проучва начини за намаляване на печалбите, генерирани от финансови институции като "Юроклиър" (Euroclear), където се съхраняват държавни активи на стойност 191 милиарда евро.

Вашингтон досега не е подкрепил публично конфискуването на руските активи, но тази година САЩ разпространиха частен документ за обсъждане в рамките на Г-7, в който се предлага, че конфискацията на замразените активи на Москва би била законна като "контрамярка, която да накара Русия да прекрати агресията си".

Европа, където се намират по-голямата част от активите, е много по-предпазлива, опасявайки се от възможните последици за финансовата стабилност, както и от ответни действия от страна на Русия, отбелязва "Файненшъл таймс".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

2

6екеr4о

28.12 2023 в 09:51

Очевидно има доста хора по света, които са притеснени, че подобна мярка за кратко време ще придобие лавиообразен характер!?!

А диктаторчета и диктаторски режими по света колкото искаш...

135

1

Far Rider

28.12 2023 в 09:49

Дай Боже и това да стане!
 
X

Да помогнем на украинските деца!