САЩ повдигна обвинение на руския агент, опитал се да се внедри в Международния наказателен съд

OFFNews 25 март 2023 в 19:30 4762 4

Снимка

Правителството на САЩ обвини руснака Сергей Черкасов в шпионаж и измами, включително банкови и визови измами. Това съобщи пресслужбата на Министерството на правосъдието. Според обвинението под бразилска фалшива самоличност Черкасов е учил в университет във Вашингтон, след което се е опитал да се внедри в Международния наказателен съд в Хага.

37-годишният Черкасов беше задържан през април 2022 г. в Холандия за използване на фалшиви документи за самоличност. В момента, според сп. Barrons, той е в Бразилия и еосъден е на 15 години затвор за измами, според списание Barrons. Има вероятност руснакът да бъде ексрадиран в Русия, а според източници на изданието с повдигането на обвинение срещу него в САЩ, Вашингтон се опитва да оспори екстрадицията му и да не позволи Москва да си го прибере.

Американските власти считат Черкасов за агент на руското разузнаване.

Още при задържането на руснака беше обявена версията, че руското военно разузнаване ГРУ е изпратило свой шпионин-нелегал, подготвян дълги години и живял под чужда самоличност, на стаж в Международния наказателен съд в Хага с надеждата да го внедри там и да получава секретна информация за работата на съда срещу руските военни престъпления. На практика година по-късно МНС издаде заповед за арест срещу руския президент Владимир Путин. С днешна дата и с оглед, че Путин и детският омбудсман на Русия няма да останат единствените с обвинения от Хага, може да бъде разбран руския интерес към МНС.

Генералната служба за разузнаване и сигурност на Нидерландия AIVD разкри през април м. г. че разузнавачът е спрян още при опита си да влезе в страната на летището в Амстердам и е върнат обратно в Бразилия, откъдето е долетял.

36-годишният Сергей Владимирович Черкасов е старателно подготвян за работа под чужда самоличност разузнавач, който се е представял като Виктор Мюлер Ферейра, на 33 години от Бразилия. През април мъжът кацнал в Амстердам и трябвало да започне стаж в Следствения отдел на Международния наказателен съд в Хага. Черкасов-Ферейра обаче изобщо не могъл да премине през ГКПП, тъй като му е отказано влизане в Нидерландия и е обявен за персона нон грата в страната. След което с първия полет е върнат в Бразилия и предаден за разследване за използване на фалшиви документи и самоличност.

Разузнавателната общност отчита появата на случая „Черкасов-Ферейра“ като знак, че Русия е възобновила използваната от СССР по време на Студената война програма „Нелегали“ за достъп до места и информации, до които руски граждани не биха били допуснати. Целта на Москва е била след настаняване на разузнавача в МНС да получи чрез него достъп до информационните масиви и оперативната работа на съда, който в момента се занимава с разследване на военни престъпления, извършени от руски военнослужещи в Украйна, както и с престъпления на руските военни от времето на Грузинската война през 2008.

Подготовката на Черкасов, според AIVD е започнала някъде около 2010 година, като за създаване на добро алиби и увеличаване на възможностите за реализация е тръгнал от Бразилия и е минал през още няколко страни, където е градил легенди. През тези години е създавал необходимите документи и биография, публикувал е CV-та, препоръки. Според една от публикациите в myvisajobs.com той е магистър от Училището за напреднали международни изследвания към университета Джон Хопкинс (SAIS) по обществени науки, анализатор и изследовател, живеещ в Арлингтън, САЩ. Бил е преводач във Вашингтон през 2015, пътнически агент в Бразилия през 2011-2014, преподавател в Ирландия.

Западни източници се опасяват, че войната в Украйна е накарала ГРУ и другите руски агенции да действат по-радикално, агресивно и безразсъдно в шпионските си операции, тъй като Москва е напълно изолирана от Запада след нахлуването си в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

705

4

Деспин Митрев

29.03 2023 в 09:19

фейс рекогнишън, драги зрители :) Да почнат да им променят пола за заблуда на врага с по един преквалификационен курс при кадировци-козоебци.

905

3

lilianasimeono1

26.03 2023 в 05:25

Johns Hopkins, а не Джон Хопкинс. Вж. https://www.jhu.edu/Поправете това в текста.

2994

2

Гражданин

25.03 2023 в 21:51

Тоя са го подготвяли да вкарва контрабанда цигари на Путин в затвора в Хага. Вижте колко прозорливи били руските ченгета. И Щирлиц удариха в земята.

2073

1

Johnny B Goode

25.03 2023 в 21:07

Какъв Мюлер, какъв Ферейра. На тази чебурашка му е изписано на челото, че е руснак.

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика