САЩ отряза Полша за разполагане на ядрено оръжие в страната

Вашингтон не предвижда прехвърляне на атомен арсенал в страни, влезли в НАТО след 1997

OFFNews 07 октомври 2022 в 12:05 2248 6

Военно-въздушната база

Снимка Getty Images

Военно-въздушната база "Инджирлик" в Турция е едно от местата, където са доставени американски ядрени бойни глави по програмата Nuclear Sharing

Съединените щати не преговарят с Полша за възможно разполагане на ядрени оръжия в рамките на програмата за споделяне на ядрени оръжия Nuclear Sharing, заяви на пресконференция в четвъртък Ведант Пател, говорител на Държавния департамент на САЩ. По-рано тази седмица президентът на Полша Анджей Дуда заяви в интервю, че "темата е отворена" и вече са проведени предварителни разговори с американската страна.

Ведант Пател беше питан за изявлението на президента Дуда разговори с американците относно участието на Полша в програмата за споделяне на ядрено оръжие. Той обаче отговори, че не е чувал за подобни разговори. В интервю за седмичника „Газета Полска“, публикувано в сряда, президентът каза, че „няма индикации, че Полша ще притежава ядрено оръжие в близко бъдеще", но добави, че "винаги има възможност за потенциално участие в ядреното споделяне. Говорихме с американските лидери дали обмислят такава възможност. Темата е отворена.“ – заявява пред изданието Дуда.
Без ядрени бойни глави и в България

Говорителят на Държавния департамент на САЩ каза още, че Съединените щати "нямат планове да разполагат ядрени оръжия в никоя от страните, които се присъединиха към НАТО след 1997 г." Това означава, че и България и Румъния не влизат в подобни планове и няма да има ядрени бойни глави на тяхна територия.

Темата се появи като медийна спекулация след опита за преврат в Турция през юли 2016 година, когато в следствие на напрежението между САЩ и партньора й по НАТО Турция военни експерти заговориха за прехвърляне на ядрените бомби от въздушната база „Инджирлик“ в Турция на територията на Румъния и България.

Nuclear Sharing е програма на НАТО, която е част от политиката на Алианса за „ядрено възпиране“. Тя дава възможност да се предоставят бойни глави на държавите-членки, които не разполагат със собствени оръжия от този тип. От ноември 2009 г., като част от Nuclear Sharing, американските ядрени оръжия са разположени в Белгия, Германия, Италия, Холандия и Турция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5489

6

Да те и турците после са овобождавали Беломорска Тракия и Македония. Методите на украинския и турския башибозук са едни и същи.

345

5

Джендо Джедев

07.10 2022 в 15:45

Пешко, видяхме как ги освобождава, да. Добре, че украинците се заеха да ги освобождават от "освободителите". :D

-5489

4

Същото е правела и България през 1912- 1918. Пак същите, британци, французи без американците са се изправили и срещу нас.

-5489

3

Русия освобождава своите и ги пази от геноцида продължил 8 години.

2099

2

Mateevk

07.10 2022 в 13:55

А Русия се управлява от преяли от власт и пари параноици и комплексари, които решиха да влязат в историята през задния вход.

-5489

1

Полша и Украина се управляват от лакоми, надрусани психопати.