САЩ отпускат на Украйна военна помощ за още 300 милиона долара

OFFNews 02 април 2022 в 14:45 2111 1

Снимка Уикипедия

Пентагонът заяви, че САЩ отпускат допълнителна помощ в сферата на сигурността за 300 милиона долара на украинските въоръжени сили, които защитават страната си от войските на Русия, предадоха световните агенции.

Новият пакет включва по-специално ракетни комплекси с лазерно насочване, дронове камикадзета „Суичблейд“, безпилотни самолети „Пума“, системи за борба с дронове, бронирани автомобили, картечници, боеприпаси, комуникационни системи и др. Предвидени са също търговски услуги за сателитно наблюдение и медицинско оборудване, съобщи говорителят на американското министерство на отбраната Джон Кърби.

По думите му от идването си на власт през януари 2021 г. правителството на американския президент Джо Байдън е отпуснало на Киев над 2,3 милиарда долара военна помощ, а 1,6 милиарда от тази сума – след нахлуването на Русия в Украйна.

Помощта се отпуска в рамките на Инициативата за съдействие за сигурността на Украйна. Това не означава Пентагонът да предостави техника и средства от своите резерви, а предполага, че министерството ще сключи съответните договори с производителите, обясни Кърби.

„Съединените щати освен това продължават сътрудничеството със съюзниците и партньорите си с цел търсене и предоставяне на допълнителни възможности на украинската страна“, каза той.

Белият дом също така заяви, че Вашингтон предоставя на Киев оборудване, в случай че Русия използва химически или биологически оръжия в Украйна, посочва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

1

alfakentavur

02.04 2022 в 16:07

С тази война Путлер ще направи Украйна толкова прозападна държава, колкото не е и сънувал. Защото ЕС и САЩ ще я възстановят след войната. И Украйна ще бъде толкова икономически обвързана със запада, че няма да има накъде повече.