САЩ остават в Афганистан, Тръмп обяви новата стратегия

OFFNews Последна промяна на 22 август 2017 в 07:55 1954 4

Новата стратегия на САЩ в Афганистан и региона ще зависи от обстоятелствата на терена, а не от времеви рамки. Това заяви Доналд Тръмп в първото си официално телевизионно обръщение към американския народ като президент, предадоха информационните агенции.

От военната база Форт Майър в Арлингтън, щата Вирджиния, Доналд Тръмп изложи новата стратегия за най-дългия военен конфликт на САЩ.

"Ядрото на нашата нова стратегия се състои в преход от подход, основан на срокове, към подход, основан на обстоятелства", каза Тръмп.

Той посочи, че "първоначалният му инстинкт е бил за изтегляне" от Афганистан, но е стигнал до друго заключение, след като проучил въпроса вече като президент.

Тръмп каза, че бързо изтегляне от Афганистан ще създаде властови вакуум, който терористите веднага ще запълнят. Американският президент посочи, че САЩ се нуждаят от план за "почтен и траен резултат" в Афганистан, достоен за жертвите в региона.

По думите му американските войници "ще се бият, за да победят" в Афганистан. Тръмп каза, че САЩ ще продължат да работят с афганистанското правителство, докато виждат решимост и напредък в страната.

Правителството на Афганистан и афганистанската армия трябва да поемат своята част от бремето във войната срещу терористичните групировки, като талибаните, каза Тръмп.

Целта на американските сили в Афганистан ще бъде да преследват и убиват терористи, а не да изграждат нация, посочи той.
Съединените щати ще разширят пълномощията на своите въоръжени сили в Афганистан в борбата с тероризма, каза Тръмп.
Той открехна вратата за увеличаване на броя на американските военнослужещи в Афганистан, но посочи, че няма да говори за брой на войниците или за плановете за бъдещи военни дейности.

Тръмп обяви по-строг подход към Пакистан. По думите му САЩ не могат да мълчат повече за терористичните убежища там.
Американският президент отбеляза, че Пакистан често предоставя убежище на "агенти на хаоса, насилието и терора" и допълни, че талибаните и други групи там представляват заплаха за региона и отвъд него.

Американският президент заяви, че Пакистан може много да спечели от партньорство със САЩ и много да загуби от предоставянето на убежище на терористи.

"Ние плащаме милиарди и милиарди долари на Пакистан и в същото време те дават убежище на тези терористи, срещу които ние се борим", каза Тръмп.

Той обеща да разбие Ал Каида, да попречи на талибаните да превземат Афганистан и да спре терористичните нападения срещу американци.

Американският президент каза, че споделя чувството на неудовлетвореност на американците по отношение на най-дългия военен конфликт на страната.

Той не каза колко американски войници може да бъдат изпратени допълнително в Афганистан, но министърът на отбраната Джим Матис има планове на масата за изпращане на още около 4000 военни към вече разположените в страната 8400, отбелязва Ройтерс.

Американският президент заяви също, че оценява приноса на Индия във възстановяването на стабилността в Афганистан, но допълни, че иска от Индия по-голяма подкрепа от гледна точка на икономическото развитие.

Източник: БТА

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21765

4

Victimized

22.08 2017 в 13:50

"Тръмп каза, че бързо изтегляне от Афганистан ще създаде властови вакуум, който терористите веднага ще запълнят. "

"Американският президент заяви, че Пакистан може много да спечели от партньорство със САЩ и много да загуби от предоставянето на убежище на терористи.

"Ние плащаме милиарди и милиарди долари на Пакистан и в същото време те дават убежище на тези терористи, срещу които ние се борим", каза Тръмп."

Сетила се Мара..... Авантюрата на САЩ с Афганистан почва още през 80-те, когато успяват да ислямизират региона, с мощни финансови инжекции към ислямистите дадени от тях и от СА, с цел да отдалечат Иран ,Афганистан и Пакистан от СССР, и успяват, смъкват правителства финансират фанатици, след това СССР се разпада и в този врящ казан отново се получава властови вакум .
На военните престъпници от САЩ и НАТО трябва да им е ясно, че насилственото сменяне на режими винаги води до точно това, Афганистан, Ирак, Либия, Египет , скоро и Сирия.
Да се знае, и да се помни, кой какво направи

4000

3

Valentin Antonov

22.08 2017 в 12:40

херойн и афган къш не се заебват е така хаха

17059

2

рамбо

22.08 2017 в 11:03

С 4000 нови войници какво ново очакват да се случи в тази голяма по площ страна? Те и милион да пратят все тая. Или просто тези новите са специалисти по отглеждане на мак и ще контролират пратките от опиум към САЩ?