САЩ обвиниха Южна Африка, че доставя оръжия на Русия

OFFNews 11 май 2023 в 20:57 2040 0

кораб

Снимка pixabay

САЩ смятат, че оръжия и боеприпаси са били натоварени на Lady R - руски кораб, подложен на санкции

САЩ обвиниха Южна Африка, че е доставяла оръжие на Русия по време на тайна военноморска операция, съобщи "Файненшъл Таймс". 

Американският посланик в страната Рьобен Бриджъти заяви пред местни медии, че САЩ смятат, че оръжия и боеприпаси са били натоварени на Lady R - руски кораб, подложен на санкции, който акостира във военноморската корабостроителница "Саймънс таун" край Кейптаун през декември.

Президентът Сирил Рамафоза нито потвърди, нито отрече за пратката при въпрос в парламента от лидера на опозицията, а само каза, че администрацията проверява въпроса и отбелязва със загриженост думите на посланик Бриджъти.

От президентството допълниха, че е възложена проверка по случая, която пенсиониран съдия ще направи, за да се гарантира независимост. 

Lady R е под международни санкции, но въпреки това му беше позволено да акостира във военноморска база на страната, защото според правителството, доставял забавена поръчка на муниции.

Гневът на САЩ подчертава нарастващото напрежение между Запада и страните, които отказаха да осъдят Русия заради войната, която започна в Украйна, или да се присъединят към усилията за налагане на санкции, отбелязва "Файненшъл Таймс".

Подобно на Южна Африка, Индия продължава да прие Русия за приятелска страна.

Посланикът на САЩ разкритикува резолюция на управляващия Африкански национален конгрес, в която се казва, че "САЩ са провокирали войната с Русия заради Украйна".

Междувременно президентът на Южна Африка покани към руския президент Владимир Путин да присъства на срещата на върха на лидерите на страните от БРИКС в Йоханесбург през август - ход, който се обърна срещу Претория, след като Международният наказателен съд обвини Путин във военни престъпления. Южна Африка, която е член на МНС, ще бъде правно задължена да арестува Путин, ако той пътува до там.

През януари южноафриканското правителство официално отрече да е одобрявало каквито и да било продажби на оръжие за Русия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!