САЩ обмислят дали да позволят създаването на бебета от трима родители

Марина Юнакова 27 февруари 2014 в 13:39 3781 1

Американските здравни власти обмислят дали да дадат старт на нов вид ин витро оплождане с ДНК от трима души в опит да се предотвратят болести като мускулна дистрофия и респириторни проблеми, съобщава Си Ен Ен.

Новата техника цели отстраняването на митохондриални заболявания, предавани от майка на дете. Интервенцията включва прехвърляне на генетичен материал от ядрото на яйцеклетката или от клетка на ембриона в донорска клетка, чиято ДНК е предварително премахната.

Новият ембрион ще съдържа генетична информация от двамата родители плюс здрава митохондриална ДНК информация от ембриона донор. По този начин ще се създаде "бебе от трима родители".

Процедурата "крие рискове, но е нов начин за лечение на болести", твърди Арт Каплън, експерт по медицинска етика в Медицинския център на Нюйоркския университет. "Тези малки ембриони са хора, заченати със заболяване, което не могат да предотвратят. Това ще им даде нови сили. Това е терапия. Мисля, че това най-хуманното нещо, което може да се направи".

Според Каплън големият риск на начинанието се крие в прекрачването на границите на генното инжинерство. "Какво ще стане, ако по същия начин някой реши да създава по-високи, по-силни, по-бързи или по-умни хора?", допълва специалистът по медицинска етика. Същата технология, твърди той, може да се използва за създаване на т.нар. "супер бебета".

Сюсън Соломон, директор на Нюйоркската фондация за стволови клетки, смята, че процедурата ще даде възможност за по-широко разпространение на ин витро оплождането. "Това е сложна наука и хората трябва да разберат конкретните биологични процеси преди да нарекат нещата с други имена".

През юни миналата година Великобритания стана първата страна, позволила тази техника. Там темата също раздели научните среди по въпроса етична ли е процедурата. Едно на всеки 6500 деца в Обединеното кралство се ражда с митохондриално заболяване, което може да доведе до сериозни здравословни проблеми, свързани със сърцето и черния дроб.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови