САЩ настоява Иран да спре с продажбите на военни дрове за Русия

OFFNews 16 август 2023 в 11:36 775 0

САЩ и Иран

Снимка Pinterest

Флагове на САЩ и Иран

Съединените щати настояват Иран да спре продажбата на военни дронове за Русия, съобщи британският в. "Файненшъл таймс". Призивът е част от разговорите за по-широко споразумение между Вашингтон и Техеран за намаляване на напрежението, предаде БТА.

Вашингтон настоява Иран да спре с доставките на дронове за Русия, които се използват във войната с Украйна. Освен това ислямската република осигурява и резервни части за руските повредените безпилотни летателни апарати. 

От британския вестник посочват, че са отправили запитване по случая към Белия дом и иранското външно министерство, но не са получили отговор.  

Вашингтон и Техеран се опитват да намалят напрежението и да възобновят по-широките преговори за иранската ядрена програма. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е заявил, че ще приветства всички стъпки на ислямската република за деескалация на "нарастващата ядрена заплаха".

Миналата седмица двете страни преговаряха по сделка за размяна на затворници. Тогава петима американски граждани са преместени от затвора Евин под домашен арест.

Те са били обвинени в шпионаж, като част от сделка за размразяване на ирански средства в размер на 6 милиарда долара в Южна Корея. Вашингтон блокира средствата, спечелени от продажбата на въглеводороди, съгласно американските санкции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика