САЩ нанесоха въздушни удари по обекти на проиранска група в Ирак

OFFNews 13 март 2020 в 16:33 1781 0

Американски военни нанесоха въздушни удари по обекти на проиранска група в Ирак, предаде АФП.

Иракските военни обявиха днес, че американските удари са убили един цивилен, трима военни и двама полицаи. Ранени били 11 иракски бойци, някои от тях тежко. Цивилният човек бил готвач, които е работил на незавършеното летище на Кербала, където бил ранен още един цивилен.

Тази атака на САЩ дойде като отговор след смъртта на двама американски войници и един британски след ракетен обстрел в сряда.

Военните са се целили към пет оръжейни складове на "Катаиб Хизбула" на цялата територия на Ирак, съобщи Пентагонът. В съобщението пише, че тези военни складове включват обекти, където са били складирани оръжия, използвани за нападения срещу американски и коалиционни войници.

Пентагонът уточни, че ударите в нощта срещу петък са били "защитни, пропорционални и пряк отговор на заплахата от подкрепяните от Иран шиитски милиции".

Американският военен министър Марк Еспър заяви по-рано, че САЩ "няма да толерират атаки срещу наши хора, интереси или съюзници" и че всички опции са на масата, след обстрела с 18 ракети по коалиционната ВВС база в Таджи, при която бяха убити тримата военни.

Тази атака бе 22-рата по обекти на САЩ в Ирак, включително посолството на САЩ, от края на октомври.

Нямаше организация, която да поеме отговорността за нея, но Вашингтон обвини подкрепяни от Иран групи, участващи в мрежата "Хашед аш Шааби", която включва и "Катаиб Хизбула".

Великобритания нарече американските удари "пропорционален отговор".

Иран предупреди американският президент Доналд Тръмп да не предприема "опасни действия".

"САЩ не могат да обвиняват други да последиците от незаконното си присъствие в Ирак и реакцията на страната на убийството на иракски командири и бойци", заяви Абас Мусави, говорител на иранското външно министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!