САЩ наложиха санкции на Турция заради С-400

OFFNews 14 декември 2020 в 21:13 2918 0

Снимка wikimedia.org

САЩ наложиха санкции на турската агенция за военни поръчки, след като съюзникът от НАТО, без да се съобрази с мнението на Вашингтон, закупи руската система за противовъздушна отбрана С-400.

„Днешните действия изпращат ясен сигнал, че САЩ ще прилагат изцяло американското законодателство и няма да толерират сътрудничеството с руския отбранителен и разузнавателен сектор“, се казва в изявлението на държавният секретар Майк Помпео.
Закупуването на най-новите руски системи за противовъздушна отбрана С-400 предизвика грандиозен скандал между Турция и САЩ. Вашингтон поиска сделката да бъде прекратена и техните комплекси „Пейтриът“ да бъдат закупени в замяна. Заради нежеланието на Турция, САЩ отказаха да доставят на Анкара най-новите си изтребители Ф-35.

Турция многократно е подчертавала, че закупуването на военно оборудване е суверенно право и изключва възможността за отказ от плановете за придобиване на системите С-400.

С-400 “Триумф” е модерна система за противовъздушна отбрана на далечни разстояния, предназначена да унищожава самолети, крилати и балистични ракети, включително и на средни разстояния, може да се използва също срещу наземни цели. Обхватът на действие достига 400 километра. Тя е способна да унищожи цели на височина до 30 километра, според производителите и.

Турция стана третата – след Беларус и Китай – страна, в която Москва доставя „Триумф“.
Москва и Анкара подписаха споразумение за доставка на системите С-400 през декември 2017 г. Турското сътрудничество с Русия по този въпрос беше силно критикувано от НАТО и САЩ, които се опасяват за сигурността и несъвместимостта на С-400 със системите за противовъздушна отбрана на алианса. ЗРК С-400 бяха доставени на Турция през лятото на 2019 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови