САЩ наложи още санкции на Москва и изгони 10 руски дипломати. В Кремъл са гневни

OFFNews 15 април 2021 в 17:20 2713 0

Американското правителство обяви днес нови финансови санкции срещу Русия и експулсиране на десет руски дипломати в отговор на кибератаки и намеса в президентските избори в САЩ през 2020 г.

Американският президент Джо Байдън подписа указ, който ще има стратегически и икономически последици за Русия, ако тя продължи или ескалира дестабилизиращите си действия в международен план, съобщи Белият дом.

Сред експулсираните дипломати има петима служители на руските тайни служби, посочва Deutsche Presse-Agentur.

Страните от НАТО изразяват подкрепа за решението на Вашингтон да наложи финансови санкции на Русия и да изгони нейни дипломати, посочиха в изявление от алианса.

Реакцията на Русия

Руските власти съобщиха, че отговорът на обявените днес от САЩ нови санкции е неизбежен.

Американският посланик в Москва беше извикан "на тежък разговор" в руското министерство на външните работи, предаде AFP.

"САЩ не са готови да приемат обективната реалност на един многополюсен свят без американска хегемония. Подобно агресивно поведение ще получи решителен отпор. Отговорът на санкциите ще е неизбежен", каза говорителката на руското външно министрество Мария Захарова.

Във Вашингтон трябва да осъзнаят, че за влошаването на двустранните отношения ще има разплата. Отговорността за случващото се пада изцяло върху САЩ. Новите антируски рестрикции повишават градуса на конфронтацията в двустранните отношения и показват, че Белият дом не е заинтересован от нормализирането им, каза още Захарова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови