САЩ изпращат на Украйна ключовите артилерийски ракетни системи HIMARS

По-голямата част от Северодонецк е под руски контрол. Ракетен удар удари цистерна с азотна киселина и предизвика огромно изтичане, обяви губернаторът на Луганска област

OFFNews 01 юни 2022 в 08:40 6070 16

Американският президент Джо Байдън

Снимка БТА/АП, архив

Американският президент Джо Байдън

САЩ ще изпратят на Украйна артилерийски ракетни системи с висока мобилност (HIMARS) М142 в рамките на пратка, чието предоставяне анонсира президентът Джо Байдън в статия за в. "Ню Йорк Таймс". В нея президентът не уточнява в нея вида на ракетните системи, това прави по-късно представител на администрацията му.

Байдън пише, че страната му ще предостави по-модерни системи и амуниции, за да може украинските части да обстрелват по-точно ключови цели на фронта, както и че процедурите по изпращането са били задвижени бързо.

"Бързо задвижихме изпращането на Украйна на значително количество въоръжение и амуниции, за да могат да се сражават и да бъдат във възможно най-силната позиция на масата на преговорите", написа Байдън в своя позиция в Ню Йорк таймс.

Преди месец началникът на генералния щаб на украинската армия определи M124 HIMARS като "ключови" за противодействие на руските ракетни атаки. Този вид ракетни системи могат точно да поразяват цели на разстояние до 80 км.

Представители на Белия дом са казали пред агенция Ройтерс, че тези ракетни системи няма да бъдат използвани за удари по територията на Русия, а за отблъскване на руски нападения на украинска територия.

Малко след съобщението от САЩ Министерството на отбраната на Русия съобщи, че в североизточната провинция Иваново са започнали учения на руските ядрени сили.

Решението на Вашингтон за поредната порция военна подкрепа за Украйна идва на фона на засилен натиск от страна на Русия за превземане на източния регион Донбас.

Руските войски поеха контрола над по-голямата част от източния индустриален град Северодонецк в Луганск.

Хиляди украинци са убити и милиони са прогонени от домовете си от началото на руската инвазия на 24 февруари, която Москва нарича "специална военна операция".

Ракетните системи са част от нов транш от 700 млн. долара помощ за сигурността на Украйна от САЩ, който ще включва още хеликоптери, противотанкови оръжейни системи Javelin, тактически превозни средства, резервни части и други.

В същото време украинският генерален прокурор в Хага заяви, че Украйна е регистрирала 15 000 предполагаеми случая на военни престъпления. Има 600 заподозрени – хора с висок ранг – висши военни, политици и разпространители на пропаганда. Започнали са наказателни действия срещу 80 души.

На бойното поле

Руските сили са завзели половината от Северодонецк - град в Източна Украйна, който е ключов за усилията на Москва да завладее индустриалния регион Донбас, пише АП, като се позова на кмета на града.

"Градът се разрушава безмилостно квартал по квартал", каза Олександър Стриук.

Продължават тежките улични боеве и артилерийските обстрели застрашават живота на около 13 000 цивилни, които все още се укриват в разрушения град. В него някога са живели над 100 000 души.

Снощи губернаторът на Луганска област Серхий Хайдай обяви, че руски въздушен удар по Северодонецк е засегнал цистерна с азотна киселина в химически завод, което е довело до огромно изтичане на изпарения. Той публикува снимка на голям облак, надвиснал над града, и призова жителите да останат вътре и да носят противогази или самоделни маски.

По-късно във вторник Хайдай заяви, че "по-голямата част от Северодонецк" е под руски контрол и добави, че ожесточените боеве продължават и градът не е обкръжен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5531

17

Ран Босилек

01.06 2022 в 16:36

Пиетро, не пиши за какво си мечтаеш, а гледай каква е реалността :)

440

16

Pietro

01.06 2022 в 15:58

Орките ще загубят тази война, защото те воюват не само срещу Украйна, а срещу колективния Запад. Не може една държава като Русия със смешно малка икономика за природния си потенциал, да се изправи срещу три четвърти от света. Путлер нападна Украйна защото олигархичната му диктатура подуши големи проблеми вътре в самата Русия. Руснаците отвлекли над 1 милион украинци, за да ги принудят да станат руснаци. В същото време стотици хиляди руснаци напускат страната си. Путландия е изправена пред демографска катастрофа. Съчетано с общия упадък в обраната държава, това може да доведе до социален взрив. Защото не може мужикът да живее в провинцията така, както праотците му при русия цар.

2073

15

Johnny B Goode

01.06 2022 в 15:35

Н@сран Босилек, Псето, Сашка и други знайни е незнайни "полезни идиоти" и платени тролове :
Дядо ви Славейков точно за такива като вас го е казал.

2073

14

Johnny B Goode

01.06 2022 в 15:32

Непонятна ми е логиката на призоваващите да не се дава оръжие на Украйна за не продължавала войната.
Войната нямаше да почне изобщо, ако руските изроди не бяха нападнали Украйна. Войната ще свърши най-бързо, ако руските изроди спрат да гърмят и се разкарат от Украйна.

За уродите руусофили, единственото възможно решение когато русия те напада, изнасилва и убива е да се предадеш.
Да, ама не. Има и народи с гордост. Не са всичките мърша (по Славейков).


615

13

швейк

01.06 2022 в 12:51

смешнокуче, като ти чета глупостите, най-тъжното нещо на демокрацията е, че неграмотници като теб имат достъп до трибуна. Теб не те е ограбила демокрацията. Ограбила те е природата

2550

12

alfakentavur

01.06 2022 в 11:51

А путлерчетата искате с минали дела ли да ви плашат? То щото само едно минало имате, "великата" победа във Великата отечествена специална операция.
А връщането на половин Путлерландия в 19 век в момента се осъществява. Защото другата половина се оказва, че през цялото време там си е стояла.
Я като си толко про-рашистки и анти-западен - кажи защо на всички рашисти децата, имотите, парите и каквото още се сетиш е на Запад, а не в Индия, Китай и Еритрея? :D

-5531

11

Ран Босилек

01.06 2022 в 11:43

Забелязва се тенденция в укро припагандата, винаги плашат с някакви бъдещи дела, които видиш ли вече смачкват Русия и тя капитулира. То не бяха джавелини, Бахрактари, полски танкове, канадски наемници, русия обратбо в 19 век, щото видиш ли мазните МакДоналтс напускат. Така е защото настоящето и реалността са други. Нито ЕС ги иска, дори започна да си заменя отношението към бежанците, да забелязва нацизма и корупцията. Нито САЩ искат да се намесват извън отпускането на пари за управление на живите био роботи украинци за война срещу Русия.

2550

10

alfakentavur

01.06 2022 в 11:42

Пропагандата на Кремъл и рашизмът не са "различно мнение", жалко путлерско мекеренце. Абсолютен аналог са на хитлеристка пропаганда от преди 80 години.

2550

8

alfakentavur

01.06 2022 в 10:19

Жалки путлерови тролчета плюят злобно смешни коментарчета. Защото друго не им остава. Скоро ще сте на бунището на история, заедно с фюрера в Путлер.