Кремъл иска да потули случая с убитите руски наемници в Сирия

OFFNews 13 февруари 2018 в 15:46 9960 19

Снимка pixabay

Кремъл заяви днес, че не разполага с информация за убити руски наемници в Сирия, предаде Ройтерс.

Знаем само за руски граждани, които са разположени в тази страна като военнослужещи, уточни Дмитрий Песков - говорител на руския президент Владимир Путин.

Изказването на Песков е в отговор на въпросите за най-малко двама убити руски наемници при сблъсък между сирийски проправителствени сили и оглавяваната от Съединените щати антиджихадистката коалиция в източната провинция Дейр аз Зур.

Днес говорителят на руския президент призова да не бъдат използвани медийни съобщения като първоизточник за смъртта на руснаци в Сирия:

Тези информации се нуждаят от потвърждение. В много държави по света има голям брой руснаци и придобиването на подробни сведения за всички тях е доста сложно, заяви Песков.

Имената на убитите

Миналата седмица САЩ обявиха, че са убили над 100 бойци от сирийските проправителствени сили, когато коалицията е нанесла въздушни удари на 7 февруари, за да предотврати атака срещу щаб на подкрепяните от нея Сирийски демократични сили в източната провинция Дейр аз Зур.

Министерството на отбраната на Русия, която подкрепя сирийския президент Башар ал Асад, каза, че проправителствени милиции са предприели разузнавателна операция и че в района не е имало руски военнослужещи.

Най-малко двама руснаци, които са се сражавали неофициално на страната на Асад, обаче са сред убитите, съобщава агенция Ройтерс.

Единият от загиналите е Владимир Логинов, казак от Калининградска област. Максим Буга, лидер на казаците в руския анклав на Балтийско море, заяви, че Логинов е бил убит наред с още десетки руски бойци около 7 февруари.

Другият загинал руснак е Кирил Ананиев, каза Александър Аверин, говорител на националистическата партия "Другата Русия", с която Ананиев е бил свързан.

Гибелта на Логинов и Ананиев за момента не е потвърдена от независими източници, посочва Ройтерс.

Натиск

Григорий Явлински, който е сред кандидатите на президентските избори в Русия, призова президента Владимир Путин да разкрие колко точно руснаци са убити в Сирия и при какви обстоятелства.

"Ако са загинали голям брой руски граждани, представители на властите, включително главнокомандващият нашите въоръжени сили (Путин), са длъжни да кажат на страната за това и да решат кой е отговорен", подчертава либералът в изявление, разпространено от неговата партия "Яблоко".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

14

El Commandante

14.02 2018 в 01:10

1. Канапе
2.Телевизор
3.Компютър
4.Пуканки
5.????????
6. PROFIT!!!


Тва ти е играта....

77927

12

El Commandante

13.02 2018 в 23:41

“Отчаяни попръстьовски тъпизми’...хммм, не мисля че досега така некой беше определял елегантните ми и винаги уместни забележки по животрептущите въпроси на съвремието.

Чакай да си го запиша в тефтеря....