САЩ и талибаните си размениха затворник и заложник за нормализация на отношенията

OFFNews 19 септември 2022 в 20:05 1690 0

Башир Нурзай

Снимка БТА / АР

Башир Нурзай

Съединените щати освободиха от затвора талибанския племенен лидер и известен наркобарон Башир Нурзай, излежаващ в Америка доживотна присъда за трафик на наркотици. Талибаните пък пуснаха да си замине за САЩ американски инженер, взет като заложник през 2020 година. С размяната двете страни се надяват да направят по-бързи крачки за нормализация на отношенията си.

Според BBC на летището в Кабул на американците е бил предаден 60-годишният строителен инженер Марк Фрихс. Президентът Джо Байдън коментира размяната с думите, че е изисквала трудни решения, които той не взема с лека ръка.

Фрихс, който в продължение на повече от 10 години работи в Кабул като инженер, беше отвлечен от талибаните година преди завръщането им в Афганистан. Семейството му никога не е губило надежда да си го върне.

„Много съм щастлива да чуя, че брат ми е в безопасност и се прибира към нас. Семейството ни се молеше за това всеки ден от повече от 31 месеца, през които той беше заложник“, каза сестрата на Фрихс Шарнийл в изявление, цитирано от ВВС. Бащата на вече освободения заложник заяви пред британската станция, че е получил обаждане от президента Байдън, но още не се е чувал със сина си.

Задържането на инженера, който е и бивши военноморски офицер беше основна пречка за подобряване на отношенията между САЩ и талибаните, чието правителство все още не е признато от всички страни в света. През януари американският президент Джо Байдън заяви, че „талибаните трябва незабавно да освободят Марк, преди да могат да очакват каквото и да е разглеждане на стремежите си за легитимност“. „Това не подлежи на обсъждане.“ – каза Байдън.

В същото време като герой на летището в Кабул беше посрещнат при завръщането си наркобаронът Башир Нурзай, когото очакваха талибански бойци с гирлянди от цветя.

"Моето освобождаване заедно с това на един американец ще сложи мир между страните", обяви на пресконференция Нурзай.

Наркотрафикантът беше близък съюзник и приятел на основателя на талибаните молла Омар и помогна за финансирането на първото талибанско правителство през 90-те години, посочва ВВС. Нурзай не е заемал официални длъжности, но е осигурявал силна подкрепа, включително с оръжия, обясни говорителят на талибаните Забихула Муджахид пред агенция АФП.

Нурзай е излежал до този момент 17 години в американски арест за контрабанда на хероин. По време на процеса срещу него обвинението твърдеше, че е ръководил мащабно производство на опиум в провинция Кандахар, традиционната сърцевина на талибаните в южната част на страната. По време на ареста си през 2005 г. той беше смятан за един от най-големите наркодилъри в света, контролиращ повече от половината от износа на наркотици от Афганистан, който държи по-голямата част от световната реколта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!