САЩ и Русия не постигнаха споразумение за Сирия

OFFNews 04 септември 2016 в 16:16 5587 1

САЩ и Русия не постигнаха споразумение за Сирия

САЩ и Русия не постигнаха споразумение за слагане на край на гражданската война в Сирия. Преговорите ще продължат утре, въпреки че американският президент Барак Обама изрази скептицизъм по отношение на успеха на дипломацията, предаде Асошиейтед прес.

Окончателно уреждане на сирийския конфликт може да бъде постигнато само с политически средства, заяви днес руският президент Владимир Путин на неформална среща на лидерите на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) в кулоарите на форума на върха на Г-20 в китайския град Ханчжоу, предаде ТАСС.

Путин каза, че Русия и нейните партньори са успели да установят режим на спиране на огъня в редица сирийски райони, както и че са започнати междусирийски преговори. "Подобни конфликти могат да бъдат окончателно решени само с политически средства", подчерта той.

Путин посочи също, че "на терористичните заплахи може да се противодейства единствено с обединени усилия на всички заинтересовани държави".

Държавният секретар на САЩ Джон Кери каза днес, че са уредени голям брой технически проблеми по пътя към споразумение между САЩ и Русия за Сирия, но остават редица трудности, предаде Ройтерс. САЩ са се съгласили на нова среща с Русия утре, за да се направи опит за уреждане на оставащите проблеми.

Русия и САЩ от седмици се опитват да постигнат спиране на огъня между правителството на сирийския президент Башар Асад и умерените бунтовници, което да разшири хуманитарния достъп до стотиците хиляди мирни жители, които са хванати в капана на сраженията. Стратегията зависи от малко вероятното военно партньорство между САЩ и Русия срещу действащите в Сирия екстремистки групировки, отбелязва Асошиейтед прес.

Но освен за джихадистите от "Ислямска държава" и Ал Кайда, двете сили в оценките си за това кои бунтовнически групировки са екстремистки. Пожелал анонимност високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ заяви, че преговорите са ударили на камък вчера, когато Русия се е оттеглила от споразумения по въпроси, смятани от американските преговарящи за вече уредени. Той не даде повече подробности. Държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският министър на външните работи Сергей Лавров се консултират със своите правителства преди продължаването на обсъжданията утре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!