САЩ и Китай поискаха нови санкции срещу КНДР

OFFNews 26 февруари 2016 в 11:27 2897 3

Съединените щати и Китай предложиха на Съвета за сигурност на ООН нова проекторезолюция за налагане на по-строги санкции срещу Северна Корея, предава Би Би Си.

Решението е взето заради продължилите от комунистическата страна ядрени тестове през януари, а наскоро КНДР изстреля и балистична ракета.

Предложените санкции включват контрол на входящи и изходящи от КНДР товари, недопускане на севернокорейски кораби със съмнителен товар до пристанища по цял свят, затягане на оръжейното ембарго с включване на ръчни огнестрелни оръжия и забрана за доставки на авиационно гориво на Пхенян.

Посланикът на САЩ в Обединените нации Саманта Пауър заяви, че мерките биха били най-строгите, налагани от Съвета за сигурност от над две десетилетия.

"Ако бъдат приети тези санкции ще изпратят ясно и непоклатимо съобщение до режима на КНДР. Светът няма да приеме вашето разрастване. Ще има последици за действията ви", заяви Пауър.

90% от севернокорейската търговия се осъществява с Китай, но наложените санкции няма да я спрат, а само затруднят заради по-бавните проверки на кораби.

Спирането на доставките на гориво биха навредели на държавната авиокомпания Еър Корио и като резултат на туризма. Около 30 хил. китайци годишно посещават страната на Ким Чен Ун.





Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!