САЩ и ЕС: Няма оправдание за тероризма. Среща за мир започва в Кайро

OFFNews 21 октомври 2023 в 07:43 1568 0

Кайро

Снимка Архив

Среща на върха за мир започва днес в Кайро

"Ние осъждаме най-строго "Хамас" и бруталните ѝ терористични атаки в Израел. Няма оправдание за тероризма."

Това се казва в изявлението от срещата на върха между Съединените щати и Европейския съюз във Вашингтон. "Потвърждаваме правото на Израел да се защитава срещу тези отвратителни атаки, в съответствие с международното право", се посочва още в текста на изявлението. Същевременно Брюксел и Вашингтон изразяват загрижеността си от задълбочаващата се хуманитарна криза в Ивицата Газа и предупреждават, че е от ключово значение да се предотврати ескалация на напрежението в региона. Европейският съюз и Съединените щати призовават за незабавното освобождаване на всички заложници и подчертават общото си мнение, че решение с две държави остава надеждният път за постигане на траен мир.

В изявлението, цитирано от БНР, се отделя сериозно внимание на войната на Русия в Украйна. Отправя се предупреждение за риск от срив на украинската икономика, организиран от Русия. Вашингтон и Брюксел заявяват намерение да работят заедно за "защита, ремонт и възстановяване на енергийния сектор на Украйна до стандартите на Европейския съюз". Също така Русия е призована "незабавно да изтегли всички свои войски и военна техника от международно признатата украинска територия", както и да "компенсира Украйна за всички нанесени щети".

В текста на изявлението от срещата на върха Европейският съюз и Съединените щати приканват Косово и Сърбия незабавно да деескалират напрежението помежду си и да изпълнят безусловно споразуменията, постигнати в диалога с посредничеството на Брюксел.

В рамките на срещата на върха във Вашингтон председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен проведоха отделни срещи с американския президент Джо Байдън. Днес Мишел и ръководителят на дипломацията на Евросъюза Жозеп Борел отпътуват за срещата на върха за Близкия изток в Кайро.

Египетският министър на външните работи Самех Шукри заяви, че на днешната среща ще се търси "международно съгласие" за необходимостта от деескалация и доставянето на хуманитарна помощ за Ивицата Газа.

Очаква се в срещата в египетската столица да участват генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел, премиерите на Италия, Испания и Гърция, Джорджа Мелони, Педро Санчес и Кириакос Мицотакис, министрите на външните работи на Германия, Франция, Великобритания, Норвегия и Япония, както и президентите на Египет, Палестинската автономия и Кипър. В списъка, изброен от Ройтерс, фигурират още кралят на Бахрейн, емирът на Катар, престолонаследникът на Кувейт, премиерът на Ирак, руският заместник-министър на външните работи Михаил Богданов и китайският специален пратеник за Близкия изток Чжай Цзюн.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки