САЩ готови да съдействат за разследването на отравянето на Навални.

OFFNews 25 август 2020 в 21:31 2499 0

Майк Помпео

Американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че администрацията на Тръмп е готова да съдейства за разследването на предполагаемото отравяне на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

"Изразяваме дълбоко притеснение от съобщенията, че руският опозиционен активист Алексей Навални беше отровен. Ако тези доклади се окажат верни, подкрепяме призива на ЕС за цялостно разследване. САЩ са готови да окажат съдействие", написа в Туитър Помпейо и допълни:

"Семейството на Навални и руският народ заслужават да видят пълно и прозрачно разследване, а извършителите да понесат отговорност".

По-рано днес Франция призова за "бързо и прозрачно" разследване на инцидента, след като в понеделник от университетската болница "Шарите" в Берлин заявиха, че резултатите от тестовете на Навални сочат, че е бил отровен.

С позиция по въпроса излезе и българското Министерство на външните работи. В съобщение на сайта на ведомството се призовава руските власти да проведат незабавно, независимо и обективно разследване.

„Изключително сме обезпокоени от предварителните резултати от изследванията на Алексей Навални в болницата „Шарите“ в Берлин, които показват следи от отравяне на руския опозиционен лидер“, се казва в позицията.

От Кремъл продължават да отричат заключенията на германските лекари за отравянето на опозиционера Алексей Навални и не виждат повод за започване на разследване.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази недоумението си от това, че лекарите в Германия бързат да употребят думата „отравяне“.

Германската болница „Шарите“, където е приет за лечение руският опозиционер Алексей Навални, съобщи вчера, че според изследванията той е бил отровен.

След това и канцлерката Ангела Меркел призова Москва да разследва случилото се с един от най-известните критици на Кремъл.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови