САЩ дават два милиарда военна помощ за Украйна и още 18 държави, сред които и България

OFFNews 08 септември 2022 в 15:06 6265 2

Антъни Блинкен

Снимка Архив

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който е на необявено предварително посещение в Киев, обяви днес нова военна помощ от два милиарда долара за Украйна и за други европейски страни, включително България, които са изложени на заплаха от Русия, съобщиха АП и БТА.

На среща с високопоставени украински представители той каза, че сумата е дългосрочно военно финансиране за Украйна и за още 18 държави от региона, включително членове на НАТО и регионални партньори в сигурността, които са под "най-голям потенциален риск от бъдеща руска агресия".

В съобщение на Държавния департамент се казва, че от двата милиарда, които трябва да бъдат одобрени от Конгреса, около половината ще бъде разпределена между Албания, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Гърция, Естония, Косово, Латвия, Литва, Молдова, Полша, Румъния, Северна Македония, Словакия, Словения, Хърватия, Черна гора и Чехия.

По-рано днес шефът на Пентагона Лойд Остин обяви на конференция в Рамщайн, Германия, 675 милиона долара военна помощ за Украйна.

С поетите днес ангажименти от САЩ американската помощ за Украйна от началото на мандата на президента Джо Байдън вече е на стойност 15,2 милиарда долара. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3190

2

Гроздан

08.09 2022 в 17:50

Съгласен съм с об1! И без друго тукашните "патриоти" ще ги откраднат.

-1655

1

ob1

08.09 2022 в 15:17

"около половината ще бъде разпределена между Албания, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Гърция, Естония, Косово, Латвия, Литва, Молдова, Полша, Румъния, Северна Македония, Словакия, Словения, Хърватия, Черна гора и Чехия"

Това прави 1млрд за 18 държави, по 55млн на всяка средно. Аз викам да ги дадете за още муниции на Украйна.