САЩ блокираха ключово плащане по руския дълг за $552,4 млн.

Моксва може да ползва доларите си, за да финансира войната или да изпадне в дефолт

Ангел Марковски Последна промяна на 05 април 2022 в 11:17 2656 3

Снимка Getty Images

САЩ не разрешиха снощи на руското правителство да заплати на притежателите на руски суверенен дълг повече от 600 милиона долара от резервите, държани в американски банки, предаде Ройтерс. Мярката цели да увеличи натиска над Москва и да намали достъпа й до американски долари.

По силата на санкциите, наложени на Русия заради инвазията й в Украйна, резервите на руската централна банка в чужда валута, съхранявани в американски финансови институции, са замразени.

До вчера американското финансово министерство разрешаваше на руските власти да ползват тези фондове, за да правят плащания по купони по деноминиран в долари суверенен дълг, като за всяка плащане се вземаше отделно решение.

В понеделник дойде време за най-голямото плащане от началото на войната, включващо 552,4 милиона долара плащане по главница на падеж и американските власти решиха да отрежат достъпа на Москва до замразените фондове, посочи говорител на финансовото ведомство. Вчера трябваше да бъде извършено и плащане на 84 милиона долара по купон за облигации с падеж през 2042 г.

Забраната изправя Москва пред трудния избор дали да използва доларите, до които има достъп, за да плати дълговете си, или да ги запази за други нужди, като например финансирането на войната, посочи говорителят. "Русия трябва да избере между това да пресуши ценните си доларови резерви или да изпадне в дефолт".

На "Джей Пи Морган Чейз" (JPMorgan Chase), която обработваше досега плащанията като банка посредник, този път й беше забранено да го стори, съобщи информиран източник.

Русия все пак има 30-дневен гратисен период, за да извърши плащането.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

440

3

Pietro

06.04 2022 в 22:11

Преди ковида Путлер заяви, че Русия ще се бори срещу световната доминация на долара. И месец след тази декларация орките купиха милиарди долари, за да се запасят. Сега обаче се оказа, че 3/4 от валутния резерв на Москва (около $400 млрд.) е замръзнал от студ в чуждестранни банки. Путлер с прискърбие каза по този повод, че руснаците май никога няма да видят тези пари. Найвероятно Западът ще ги даде на Украйна като руски репарации за войната. а Русия ще има да подсмъра за нови заеми, но уви. Чак след години може да ги огрее и то при страхотна лихва. Хоарата казат: каквото сам си направиш, цяло село да се събере няма да може...

-503

2

Propaganda

05.04 2022 в 12:18

САЩ не разрешават. И точка.

Какво могат да гъкнат руските фашаги?
Ми нищо.

3115

1

alfakentavur

05.04 2022 в 11:50

Русия ще отговори реципрочно. Ще блокира ключова доставка на ватенки за белите мечки в Аляска.