Саркози обвинен за незаконно финансиране на предизборната кампания през 2012-та

OFFNews Последна промяна на 17 февруари 2016 в 08:29 2424 4

Обвинение заради съмненията за незаконно финансиране на предизборната му кампания преди 4 години бе повдигнато срещу бившия френски президент Никола Саркози.

Той е разследван за превишаване лимита на предизборните разходи, съобщава БНР. Според прокуратурата партията на Саркози, чието име тогава беше Съюз за народно движение, е платила на PR компанията "Бигмалион" 18.5 милиона евро.

Преименуването на партията на републиканците е дало възможност лимитът на предизборните разходи да бъде надвишен значително над горния праг - 22.5 милиона евро.

Т.нар. дело "Бигмалион" започна през пролетта на 2014 година. Тогава в пресата се появиха съобщения, че рекламната агенция, чрез която са били преведени част от средствата за избирателната кампания на Саркози, е завишавала тарифите на своите услуги и е изпращала сметките на името на управляващата тогава партия, а не на изборния щаб на Саркози.

Следователите подозират, че това е било направено, за да може mрезидентът да заобиколи ограниченията, които френските закони налагат върху финансирането на предизборните кампании. По този начин чрез фирмата "Бигмалион" са били осигурени още 18.5 милиона евро за кампанията на Саркози.

Бившият президент, който загуби изборите тогава, отрича да е знаел за "двойното счетоводство" в кампанията му, извършено чрез фалшиви фактури, издадени от "Бигмалион". По случая са разследвани още четирима души, участвали в президентската кампания на Саркози през 2012 година, включително мениджърът и главният й финансист. Разследвани са и четирима бивши шефове на "Бигмалион".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.02 2016 в 11:00

Корупцията не е българска дума, но все пак ми се ще у нас някой ден също да има заведени дела срещу корупционери по върховете.

17.02 2016 в 10:01

Сега видяхте ли, че корупцията не е българска дума !!! И определението за думата "корупция" най-общо може да бъде изведено като далавера в която аз не участвам !

17.02 2016 в 08:57

О горкият,я ела тук Цв.Цв.да те научи как се правят избори...

17.02 2016 в 08:47

Европейското десно е шуробаджанащина по учебник: едни взимат пари от Путин, други си използват положението, за да заобикалят закони, трети правят от държавата си данъчни пристанища, но критикуват гърците, че ги ползват, четвърти стават началници в ЕЦБ, след като са участвали в раздаването на неправомерни държавни кредити...

А после защо ЕС има проблеми.