Сърбите избират нов парламент и нова местна власт

OFFNews Последна промяна на 21 юни 2020 в 10:16 1039 0

Снимка БТА/AP

Избори в Сърбия

Сърбите избират нов парламент и нова местна власт днес.

Страната провежда избори 2 в 1 - парламентарни и местни, в условията на коронавирусна пандемия и бойкот на половината от опозицията, което предвещава успех за управляващата Сръбска прогресивна партия, пише БНР.

6.5 млн. са регистрираните избиратели. В парламентарните избори участват 21 изборни листи на партии и коалиции - най-големият брой в сравнение с предишните четири изборни цикъла. За място в сръбската Скупщина те трябва да преминат 3-процентовата бариера.

Сърбите избират кметове и общински съвети, а в автономната област Войводина гласуват и за местен парламент.

Избирателните секции бяха отворени в 7 часа местно време (8 часа българско) и ще затворят в 20 ч.

Въведени са строги изисквания за маски и защитни средства срещу разпространението на коронавируса.

Прогнозите сочат, че управляващата Сръбска прогресивна партия на президента Александър Вучич ще получи 50% от гласовете, на второ място се нарежда Социалистическата партия и коалиционен партньор с 10%, допълва БНР. Основните опозиционни партии призоваха за бойкот на вота, който според тях няма как да бъде честен при президентския мандат на Вучич. 20 малки опозиционни формации все пак участват в изборите.

Очакванията са днес да има ниска избирателна активност.

Според прогнозите 34% от избирателите няма да отидат да гласуват или заради призива за бойкот, или заради коронавируса. Това са първите избори в Европа след началото на пандемията, която затвори граници и съсипа икономики.