Сърбия отрича избиратели фантоми, вотът няма да бъде отменен

OFFNews 24 декември 2023 в 16:14 1329 0

Александър Вучич

Снимка БГНЕС

Александър Вучич ликува при изборната победа.

Сръбското Министерство на вътрешните работи е прегледало всички бюлетини на избиратели, които част от опозицията определи като „фантоми“, и е установило, че всички са били вписани в избирателните списъци, предаде БТА, като цитира агенция "Танюг". Президентът Александър Вучич заяви, че нови избори ще има не по-рано от 2027 г.

По-рано тази седмица проевропейското опозиционно движение „Сърбия срещу насилието“ обвини управляващата Сръбска прогресивна партия, че е организирала регистрацията на жители на други градове в Белград, за да гласуват на предсрочните местни и парламентарни избори на 17 декември. Премиерът в оставка Ана Бърнабич отрече обвиненията, а днес в обръщение към обществеността Вучич отново отрече партията му да е извършила каквито и да е изборни манипулации.

Според сръбската неправителствена организация ЦРТА, която наблюдаваше изборите в Сърбия, на изборите на 17 декември е имало организирана миграция на избиратели в мащаб, който решаващо е повлиял на изхода от местните избори в Белград. От ЦРТА твърдят, че гласоподаватели са пристигнали организирано от различни части на Сърбия (напр. от Панчево, Валево, Чачак, Аранджеловац, Смедерево, Вършац, Нови Сад и др.), както и от Косово, Босна и Херцеговина и Хърватия. Това, според наблюдателите от ЦРТА, засилва подозрението, че местните избори са били стратегически обявени само в една трета от общините, за да се даде възможност за временно преместване на гласоподавателите.

Президентът Вучич съобщи днес в обръщението си към обществеността, че проверените бюлетини са на съществуващи хора, които са правомерно вписани в избирателните списъци и "нито един от тях не е избирател фантом“. По думите му гражданите на босненската Република Сръбска с право на глас в Белград са около 5100.

Вучич отбеляза също, че тази година изборите са преминали много „по-кротко“ отколкото предишните години, въпреки че множество коментари в социалните мрежи създадоха впечатление за размирици в изборния ден, допълва БТА.

Президентът заяви, че няма да уважи желанието на част опозицията за анулиране на изборите и призова депутата от „Сърбия срещу насилието“ Мариника Тепич да прекрати гладната си стачка, която започна в понеделник и към която в последните дни се присъединиха още няколко депутати.

„(Гладната стачка) няма никакъв смисъл, защото на никого няма да позволим да открадне волята на народа. (…) Могат да организират протести всеки ден. Мисля, че в последните седем години ежедневно има протести пред президентството или другаде“, каза Вучич и определи протестите на част от опозицията като дело на „безотговорни хора“.

Той допълни, че очаква още през януари да бъде съставен парламентът, а до края на февруари и правителството. Тъй като все още не е сигурно дали ще има мнозинство за общинския парламент след местните избори в Белград, президентът заяви, че е възможно да се организират повторни избори в столицата.

Миналата неделя сръбските граждани избираха 250 депутати в Скупщината, както и представители в 65 града и общини, включително Белград и автономната област Войводина. Според все още неокончателните данни на Републиканската избирателна комисия коалицията "Александър Вучич - Сърбия не трябва да спира" води на парламентарните избори с 46,7 процента и би получила 128 депутатски места. Втора е опозиционната проевропейска коалиция „Сърбия срещу насилието“ с 23,7 процента, което би й отредило 65 депутатски места. Според неокончателните резултати от изборите в Белград на социологическата агенция ЦеСид коалицията около партията на Вучич има 48 места в общинския парламент, а „Сърбия срещу насилието“ – 43 места, припомня агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика