Сърбия остава блокирана от снега

OFFNews 02 февруари 2014 в 19:07 2752 0

Метеорологичната обстановка в Сърбия остава усложнена. Снимка: Министерство на отбраната на Сърбия

Метеорологичната обстановка на територията на Сърбия продължава да бъде усложнена. Най-тежка е тя в Северозападна Сърбия, Административна област Войводина. По данни на метеорологичната служба вятърът на места достига скорост до 140 км/ч, което води и до навявания на преспи. Очакванията са вятърът да започне да отслабва едва в понеделник.

Силно затруднено е движението във Войводина, където на много места пътищата са непроходими, а в някои части е обявено извънредно положение. Забранено е движението на автомобили по магистралата Суботица-Нови Сад в двете посоки. Участъкът на магистралата от Нови Сад до Белград е проходим.

ГКПП Хоргош на сръбско-унгарската граница е затворен за движение. Тежка е пътната обстановка и към границата с Румъния.

В останалата част на Сърбия пътищата към момента са проходими при зимни условия. Отворен за движение е ГКПП Батровци на границата между Сърбия и Хърватия, като движението се осъществява по магистрала Е-70 /Белград-Загреб/.

Продължават разчистването и спасителните операции. Блокираните автомобили и лица се извозват до най-близките населени места, като им се осигуряват топли напитки, храна и помещения. Посолството в Белград е в постоянен контакт със създадения от сръбските власти кризисен щаб, както и с български граждани, които са блокирани на територията на Сърбия. Те са настанени в топли помещения и са им осигурени топли напитки и храна.

Сръбските власти призовават да не се пътува в района на Северозападна Сърбия, Войводина, а за пътуване към и от Западна Европа да се използва магистралата Е-70, Белград-Загреб, ГКПП Батровци.

По-рано днес български ТИР се преобърна по пътя М22 между Бачка Топола и Суботица, в Северната Сърбия, като блокира 50 автомобила. Евакуацията на хората е приключила малко преди 16:00 часа българско време. От сръбското вътрешно министерство съобщиха, че и последните 38 души са извадени от снежната блокада.

След катастрофирането на българския камион близо 50 коли останаха блокирани по пътя. Спасителните екипи доставиха храна и вода на всички пътници, които останаха в преспите през изминалата нощ.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови