Сърбия може да затвори 'херметически' границите си срещу мигранти

OFFNews 07 март 2020 в 16:19 7845 1

Снимка Уикипедия

Александър Вулин

Сръбският министър на отбраната Александър Вулин заяви, че Сърбия е готова да затвори херметически границите си, ако е необходимо заради ситуацията с мигрантите, предадоха македонското електронно издание “МКД“ и агенция "Фокус".

"Абсолютно сме готови да затворим херметически границата си своевременно, което означава, че никой не може да премине в страната ни незаконно. Естествено, не бихме затворили легалните гранични пунктове, които трябва да функционират, но незаконните преминавания биха били възпрепятствани в момента, в който това бъде разпоредено", каза Вулин.

Според него т. нар. зелена граница не може да съществува и се знае как се затваря границата, с какви средства и въз основа на какви планове. Още преди избухването на мигрантската криза Сърбия беше информирана какво може да направи Турция, каза Вулин и добави, че сръбският президент Александър Вучич си дава сметка, как това може да се отрази на Сърбия и всекидневния живот на гражданите ѝ.

„В момента всичко изглежда под контрол, но е такава ситуация, че всеки момент може да възникне конфликт. Това е първият път, когато ЕС излезе с единна позиция и заяви, че няма да има незаконно влизане и това е обнадеждаващо, защото това също ще ни улесни ", каза още Вулин.

Вулин добави, че Сърбия е предложила на ЕС да установи контролни граници извън ЕС - в Турция и Афганистан и там да прави подбор кой може да дойде и кой не.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови