Сърби, представящи се за футболни запалянковци, трябвало да направят преврата в Кишинев

Властите в Молдова не допуснаха да влязат в страната ''навиячите" на ФК ''Партизан''

OFFNews 14 февруари 2023 в 20:51 10027 0

Снимка ФК Партизан

ФК "Партизан" публикува снимка на 12 фенове, на които е отказано да влязат в Молдова, сред тях са и три момичета.

Руски диверсанти, под прикритието на футболни фенове на белградския клуб „Партизан“ е трябвало да извършат в Кишинев преврат, за който предупреди по-рано президентката на страната Мая Санду. Информацията за подобен сценарий съобщи депутатът от молдовския парламент Андриан Кептонар. Заради подозренията в страната не бяха пуснати да влязат "навиячи" (фенове) на белградския тим.

"Първоначално беше планирано в нашата страна да пристигнат и запалянковци на сръбския отбор. Благодарение на усилията на Службата за информация и сигурност, много отпреди да се появи информацията от Зеленски, сега мачът ще се играе на празни трибуни, тъй като е имало план да бъдат докарани диверсанти. Правоохранителните органи на Република Молдова ще използват всички налични възможности за защита на конституционния ред и правата на гражданите за интеграция в Европейския съюз“, отбеляза депутатът.

Фенове на сръбския футболен клуб „Партизан“ не бяха допуснати да влязат в Молдова за срещата, която сърбите ще играят на 16 февруари с „Шериф“ Тираспол, съобщиха медиите в Кишинев и Белград.

Молдовската гранична полиция потвърди, че на летището в Кишинев граничарите са отказали влизане на група граждани, защото „не са отговаряли на всички условия за влизане в страната“. Те не са могли да докажат целта на пътуването си до Молдова и не са притежавали необходимите документи, уточниха от Гранична полиция. Руските новинарски агенции пишат, че влизането на запалянковците в Молдова е станало след „пет часа мъчения“.

Сърбия отрече евентуално участие на свои граждани в подготовката на преврат в Молдова, а показвалият своите проруски позиции външен министър на Сърбия Ивица Дачич поиска от Кишинев да предостави цялата налична информация.

„Настояваме молдовските власти спешно да предоставят цялата информация, която имат, тъй като никога не сме получавали такова уведомление от Молдова“, каза той. Дачич предупреди, че „няма да допусне накърняване на репутацията на Сърбия, както и на приятелските отношения с Молдова“.

„Инструктирах на нашия посланик, акредитиран в Кишинев, спешно да изиска разяснения по изявлението на президента на Молдова от Министерството на външните работи на Молдова, както и спешно да ни предостави цялата информация за лицата, които са заподозрени в участие в такива насилствени действия“, добави Дачич.

От ръководството на молдовския футболен шампион обявиха, че ще върнат парите билети на всички фенове, които няма да могат да гледат срещата на живо заради опасенията от диверсии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови