Съпругата и бебето на български гражданин са загинали при влаковата катастрофа в Турция

OFFNews 09 юли 2018 в 18:47 4044 0

При вчерашната влакова катастрофа в турската провинция Текирдаг са загинали съпругата и детето на български гражданин, който има и турско гражданство. Това стана ясно след повторна щателна проверка на личните данни на жертвите.

Починалата жена има само турско гражданство. Детето на възраст под 1 година обаче е български гражданин по право, тъй като единият родител също е български гражданин. Съгласно чл. 8 от Закона за българското гражданство български гражданин по произход е всеки, на когото поне единият родител е български гражданин. За турските власти детето обаче се води турски гражданин и затова и до този момент те посочват в отговор на официалните ни запитвания, че няма българи сред жертвите, уточни директорът на пресслужбата във външното ни министерство Иван Димов.

Генералното консулство на Република България в Одрин и Генералното консулство на Република България в Истанбул извършват допълнителни проверки дали сред ранените и хоспитализирани пътници има български граждани, както и дали има такива сред тези пасажери, на които е оказана медицинска помощ на място и след това са били освободени.

При вчерашната влакова катастрофа в турската провинция Текирдаг загинаха най-малко 24 души, 318 бяха ранени, от които 124 хоспитализирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови