Санторум се оттегля от битката за президент

Елица Мартинова 11 април 2012 в 09:31 1148 0

Рик Санторум, Снимка: Reuters
Рик Санторум, Снимка: Reuters

Бившият сенатор на Пенсилвания Рик Санторум се отказва от битката на републиканците за президентския пост в САЩ.

Очаква се по-късно днес Санторум да направи официално изявление на пресконференция в Гетисбърг, Пенсилвания.

"Аз се оттеглям от кампанията още днес, но това не означава, че се отказвам да се боря, за да победим Барак Обама", заяви Санторум, без да посочи официалните причини за отказа си.

Предполага се, че причината за оттеглянето му е свързана с проблеми в семейството. През уикенда той прекъсна кампанията си, защото тригодишната му дъщеричка бе приета в болница. Изабел Санторум страда от Синдрома на Едуардс – рядка хромозомна аномалия, която се проявява в забавяне на растежа. Статистиката сочи, че повечето деца, които имат това заболяване, умират, преди да навършат една годинка.

По време на кампанията си Санторъм често пъти говори за болното си дете. Той и съпругата му Карън имат шест деца. През 1996 г. синът им Гейбриъл се роди преждевременно и почина веднага след това.

С оттеглянето си Санторум разчиства пътя на Мит Ромни. Най-вероятно Ромни ще бъде кандидатът, издигнат от републиканците и ще е основен опонент на Барак Обама на изборите.

Кампанията по провеждането на вота продължава на 24 април в Кънектикът, Деллауеър, Ню Йорк, Пенсилвания, Роуд Айлънд, на 8 май в Индиана, Северна Каролина, Западна Вирджиния, на 15 май в Небраска и Орегон, на 22 май в Арканзас и Кентъки, на 29 май в Тексас и на 5 юни в Калифорния, Монтана, Ню Джърси, Ню Мексико и Южна Дакота. Последната "спирка" на републиканския вот ще е Юта, където предварителните избори ще се проведат на 26 юни. Кандидатът на Републиканската партия за Белия дом ще бъде определен на партиен конгрес през август. Президентските избори в САЩ ще се проведат на 6 ноември.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!