Санкциите работят. Руснаци заседнаха в Анталия заради авария на самолети в компанията превозвач

OFFNews 15 август 2023 в 11:31 14135 5

Снимка Комсомолска правда

Близо 400 руски туристи заседнаха на летището в Анталия в края на почивката си в Турция, след като се оказа, че самолетите „Боинг“ на компанията, която ги извозва, са се развалили, а заради санкциите срещу Русия самолетите не могат да бъдат ремонтирани. Нито пък да бъдат заменени с други. Според специалисти по въздушния транспорт проблемите на Москва със самолетите в гражданската авиация тепърва започват.

В социалните мрежи се появиха филмчета на гневни руснаци, останали за десетки часове на летището в Анталия, след като компанията „Red Wings“ съобщила, че не може да изпълни рейсовете до Русия, тъй като два от нейните „Боинг 777“ излезли от строя.

Две от общо трите машини на компанията се повредили изведнъж – това са самолетите, изпълняващи полети WZ-3061 и WZ-3062. Единият „Боинг“ е летял по маршрут Екатеринбург-Анталия, другият от летище Жуковски в Московска област до турския курротен град. Заради авариите общо 410 души, които трябвало да се върнат в Русия още в събота, останали да висят над 48 часа по седалките и пода на салона за пътници в турското летище. Полетите им били отлагани на няколко пъти без никакви обяснения. В телеграм каналите се появи информация за трима припаднали пътници, за които се наложило да реагира турската „Бърза помощ“. „Това е година и половина от началото на войната, какво следва още? Полет с метли“, иронизира в Телеграм Антон Герашченко, съветник в МВР на Украйна. В крайна сметка пасажерите от Анталия са прибрани в Русия от друг превозвач.

След изтощителното чакане на летището по време на обратния полет в самолета също имало колабирали пътници. За условията, в които са изпаднали руските туристи в Турция разказва "Комсомолска правда. От "Red Wings" не им осигурили нито храна, още по-малко хотел, а дори и вода. На място можели да си купят за собствена сметка сандвичи по 14 долара и чай за 5 долара.

Едната група успяла да влезе все пак в самолета още в деня на планирания полет след неколкократно отлагане. Точно, когато всички били закопчали коланите, с надежда, че най-накрая ще полетят, командирът на екипажа обявил по високоговорителите, че "се е счупила системата за пускане на двигателя". Затова не можел да пусне климатизацията. В резултат пътничка, страдаща от клаустрофобия получила паническа атака и припаднала в средата на самолета. След нея припаднали още няколко. Наложило се стюардесите да отворят вратите на самолета за да се проветри и да влезе чист въздух, разказва руският таблоид. Екипажът изгубил контрол над ситуацията, пътниците тръгнали да се трупат край вратите, за да поемат глътка въздух. Изкарали така в самолета в продължение на 2 часа. Час от пътниците, като разбрали, че машината не е съвсем в ред, поискали сами да слязат. Свалили от борда на "Боинга" всички, а след час служител на летището им казал, че който иска може да се качи и да лети. Но първо трябвало да разтоварят целия багаж, да намерят вещите на тези, които отказват полета и да върнат останалите "чемодани" (куфари, б. р.) обратно в самолета. След като тази операция била изпълнена, започнал отново "бординг", товарене на пътниците в самолета, в 23.57 часа по московско време и по този полет едва с малко повече от денонощие закъснение.

Авиационни експерти коментират, че ситуации като тази от летището в "Анталия" ще станат редовна практика за руските пътници, избрали да пътуват с родни компании. Анонимен източник от авиационната индустрия казва пред E1.ru, че един от повредените „Боинг 777“ е бил на ремонт на московското летище Жуковски. Причината за забавянето е повреда в охладителната система на двигателя. Снабдяването с резервни части за западните самолети е невъзможно заради санкциите, които Русия си навлече с нахлуването си в Украйна. Поради липса на нови части в авиационния сектор е започнал „канибализъм“ – самолети, подлежащи на ремонт се разглобяват за резервни части за други самолети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

5

gost4e

16.08 2023 в 07:34

Малко им е. За следващото лято не трябва изобщо да стигат до Анталия. Стига им Сочи, да си почиват на собствената огромна теротория ненаситниците недни. :)))

-685

4

Козин Човков

15.08 2023 в 17:20

***oeдовците тепърва ще усетят дебелия край на тоягата.

9030

3

Ivan Terziysky

15.08 2023 в 15:22

Ебати пропадналата държава. Мислеха, че като откраднат самолетите на западните компании и ще им се размине без последствия. И-д-и-о-т-и!

1040

2

Nasimo

15.08 2023 в 14:56

А те имат ли лиценз от Боинг сами да си ремонтират самолетите? Защо отнемат тогава на наши предприятия лиценз за ремонт на съветска техника??? Мммм???

1000

1

Терицио

15.08 2023 в 13:29

Чудесно, да ги изпратят по полетата да копат тия боклуци!
 
X

Да помогнем на украинските деца!