Само за седмица аржентинският президент вбеси 'Хамас и се направи на по католик от папата

OFFNews 08 февруари 2024 в 16:31 1912 1

Хавиер Милей

Снимка БТА/АП

Президентът на Аржентина Хавиер Милей

Хавиер Милей със сигурност ще бъде запомнен като един от най-известните президенти на Аржентина.  Само за седмица 53-годишният икономист разбуни духовете в родината си с реформи, които предизвикаха както дебати в парламента, така и протести пред него, обяви среща с папата във Ватикана, успя да вбеси "Хамас" от Стената на плача в Йерусалим и дори се представи за по-голям католик от папата, когото бе нарекъл "наместник на дявола на Земята".

В четвъртък, на 1 февруари, докато в аржентинския Национален конгрес втори ден се обсъждаше широкообхватният законопроект на правителството на Милей, активисти от протестиращи профсъюзи влязоха в сблъсък с органите на реда пред сградата на парламента в столицата Буенос Айрес, предава  ДПА.

Пакетът от мерки на Милей включва прехвърлянето на част от законодателната власт на правителството за срок от две години, а освен това позволява и приватизирането на редица държавни предприятия и осигурява възможност за промени в данъчния и изборния кодекс. Залегнали са промени и в образованието и културата, търговията, законната самоотбрана, борбата с пожарите, разводите и дори в статута на футболните клубове в Аржентина. Пакетът цели Аржентина да се справи с най-тежката си икономическа криза от десетилетия насам, която предизвика инфлация от над 200% и изпразни държавната хазна.

В петък, 2 февруари, след три дни разгорещени дебати, Камарата на депутатите на аржентинския Конгрес даде принципно одобрение на целия пакет от мерки. 

Във вторник, 6 февруари, обаче настъпи обрат и партията му обяви, че широкият пакет с реформи ще бъде върнат за разглеждане в парламентарна комисия, предаде Ройтерс. Законопроектът беше отхвърлен по време на разглеждането му параграф по параграф.

Докато президентът съкращава разходите в столицата Буенос Айрес, в северната провинция Ла Риоха решиха да му се противопоставят с революционен подход - да печатат собствена валута.

Губернаторът Рикардо Кинтела казва, че бюджетът на провинцията е бил "унищожен" заради спирането на обществени строителни проекти от страна на Милей и решението на президента да блокира 20,8 милиарда песо (26 милиона долара) за провинцията, защото тя ги дължала по предишни споразумения с федералното правителство.

В хода на тези събития, на 5 февруари, понеделник, правителството на Милей обяви, че ще направи одит на обществените медии в страната с оглед на план за реформи и действие. Към онзи момент не беше решено дали общественото радио, телевизия и новинарска агенция ще бъдат приватизирани.

Въпреки целия хаос в държавата бе обявено първото задгранично посещение за двустранни разговори. В неделя, 11 февруари, се очаква аржентинският държавен глава да пристигне в Италия. Ройтерс отбеляза, че президентът на Аржентина ще се срещне и със своя сънародник Папа Франциск, когото преди е наричал "наместник на дявола на Земята". 

"Вашингтон пост" поставя фокус върху друго посещение на президента - това в Израел. Там той каза, че "би желал да приеме юдаизма, но спазването на Шабат би му попречило да изпълнява пълноценно задълженията си на президент".

Милей демонстрира лоялността си към Израел, като при срещата им в сряда, 7 февруари, премиерът Бенямин Нетаняху го нарече "голям приятел". Аржентинският президент заяви, че планира да премести посолството на страната си от Тел Авив в Йерусалим.

Изказването му вбеси "Хамас". Палестинците искат Източен Йерусалим да бъде столица на тяхната бъдеща държава, докато Израел приема целия град за своя столица.

"Ние, Ислямското движение за съпротива, решително осъждаме решението на президента на Аржентина Хавиер Милей да премести посолството на страната си в окупирания Йерусалим", заяви "Хамас" в канала си в комуникационното приложение Телеграм.

Милей обяви "Хамас" за терористична организация, което бе приветствано от Нетаняху. По повод намерението за преместването на посолството израелският премиер, който е говорил по въпроса с аржентинския лидер след избора му за президент, заяви, че "той спази обещанието си".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

08.02 2024 в 17:27

От една страна, всичко което "вбеси Хамас", е добро.
От друга, значението не е чак толкова голямо, щото скоро съвсем няма да го има Хамас (ジ) ✡ ✊
 
X

Да помогнем на украинските деца!